India decide să anuleze statutul special al Caşmirului

Forţe de securitate indiene în Caşmir
Forţe de securitate indiene în Caşmir (STR/AFP/Getty Images)

India va desfiinţa statutul de autonomie specială a statului Caşmir din Constituţie printr-un decret prezidenţial anunţat luni. De asemenea, a fost prezentat un proiect de lege privind divizarea părţii administrate de indieni a Caşmirului în două regiuni conduse în mod direct de New Delhi, potrivit Deutsche Welle.

Ministrul de Interne, Amit Shah, a anunţat că guvernul intenţionează să abolească statutul regiunii controlate de guvernul indian, menţionând Parlamentului ţării că Articolul 370 va fi revocat.

"Întreaga Constituţie va fi aplicabilă statului Jammu şi Caşmir", a precizat Shah punând capăt dreptului acestui stat de a-şi elabora propriile legi.

Ce este articolul 370?

Articolul este o prevedere specială a Constituţiei Indiei care oferă un statut special statului Jammu şi Caşmir. Revocarea lui va duce la situaţia în care indienii din afara statului să obţină dreptul legal de a deţine proprietăţi în zonă.

Dar criticii susţin că astfel de schimbări vor duce la transformări demografice şi au acuzat guvernul condus de naţionalişti hinduşi că doreşte să creeze o majoritate hindusă în regiunea predominant musulmană.

Pakistanul adoptă o atitudine pesimistă

Referitor la revocarea articolului 370, Ministerul pakistanez de Externe a emis o declaraţie, condamnând cu tărie decizia Indiei şi susţinând că va "exercita toate opţiunile posibile pentru a combate paşii ilegali".

"Statul Jammu şi Caşmir ocupat de indieni este un teritoriu disputat recunoscut pe plan internaţional. Niciun pas unilateral făcut de guvernul Indiei nu poate schimba acest lucru. Şi nici acest lucru nu va fi acceptat vreodată de cetăţenii din Jammu şi Caşmir şi Pakistan", a precizat ministerul, citând statutul regiunii care a fost susţinut prin rezoluţii ONU.

"Pakistanul confirmă angajamentul său faţă de cauza Caşmirului precum şi sprijin politic, diplomatic şi moral pentru oamenii din statul ocupat Jammu şi Caşmir în vederea realizării dreptului lor inalienabil la autodeterminare".

Anterior, în cursul zilei de luni, guvernul indian a desfăşurat forţe în Caşmir pentru a ridica baricade de oţel, plasând garduri din sârmă ghimpată pe drumuri şi blocând intersecţiile din Srinigar, principalul oraş al regiunii. Serviciile de Internet au fost de asemenea suspendate pentru a preveni organizarea de posibile proteste.

Arestări la domiciliu

Câţiva lideri ai statului au fost plasaţi sub arest la domiciliu, după ce oficiali indieni au emis o alertă legată de posibile atacuri militante din partea unor grupuri din Pakistan.

Guvernul indian a cerut vineri turiştilor şi pelerinilor hinduşi care vizitau un altar din Caşmirul administrat de India să îşi reducă şederea şi să se întoarcă acasă cât mai curând posibil, invocând temeri legate de ameninţări privind securitatea.

Preşedintele Partidul Popular Democrat din Jammu şi Caşmir, Mehbooba Mufti, a scris pe Twitter că abrogarea articolului 370 "va avea consecinţe catastrofale pentru subcontinent. Intenţiile guvernului Indiei sunt clare. Ei doresc să obţină teritoriul J&C prin terorizarea cetăţenilor săi. India a eşuat în respectarea promisiunilor făcute în legătură cu Caşmirul".

Fundal istoric

Rebelii din partea controlată de indieni a regiunii Caşmir au ridicat armele timp de câteva decenii. Majoritatea cetăţenilor din Caşmir sprijină cererile rebelilor ca teritoriul să fie unificat sub conducerea pakistaneză sau să devină independent şi mulţi cetăţeni au participat la proteste împotriva controlului indian. Aproximativ 70.000 de persoane au fost ucise din 1989 în timpul revoltelor.

India şi Pakistanul au avut o relaţie tensionată de când britanicii au divizat subcontinentul între India predominant hindusă şi Pakistanul majoritar musulman. Diviziunea a declanşat revolte şi violenţe în întreaga regiune şi a dus la unul dintre cele mai mari valuri de migraţie din istorie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe