India: Doctorii au extirpat "cea mai mare tumoare cerebrală din lume"

O tumoare extirpată recent, care cântărea aproape 1,9 kilograme, a fost atât de mare încât părea ca un alt cap montat pe capul pacientului.
Sală de operaţie
Sală de operaţie (Pixabay)

Chirurgii de la un spital din Mumbai au înlăturat o tumoare pe creier de 1,87 kilograme, care ar putea fi cea mai mare din lume. Procedura maraton de şapte ore a avut loc pe 14 februarie.

Informaţia despre operaţie a fost făcută publică recent, după ce medicii din spitalul BYL Nair din Mumbai au dat asigurări că pacientul Santlal Pal s-a recuperat.

Tumora a fost atât de mare încât părea ca şi cum un al doilea cap era montat pe capul pacientului, a declarat chirurgul specialist Scuranth Balasubramaniam, care a făcut parte din echipa de operare, potrivit DW.

Balasubramaniam a afirmat că dimensiunea tumorii şi starea anemică a lui Pal au făcut ca operaţia să fie dificilă. În timpul procedurii, Pal a pierdut 3,5 litri de sânge.

Recordul anterior a constat în extirparea unei tumori pe creier de 1,4 kilograme, care s-a efectuat tot în Mumbai, a declarat acesta.

"Operaţie rară"

Pal, un negustor din nordul statului Uttar Pradesh, trăise cu tumora încă trei ani după ce medici din cel puţin trei spitale din statul său natal i-au spus că tumora era neoperabilă.

Balasubramaniam a declarat că tumoarea i-a afectat viziunea lui Pal şi i-a provocat permanant dureri de cap.

"El şi-a pierdut văzul din cauza tumorii uriaşe, dar vederea lui se va îmbunătăţi treptat", a menţionat acesta.