India: Hackeri chinezi spionează indienii care folosesc WhatsApp, avertizează armata

(Brent Lewin/Bloomberg/Getty Images)

Armata indiană a postat un material video prin care avertizează cetăţenii indieni cu privire la hackeri chinezi care extrag informaţii personale folosind aplicaţia WhatsApp. Experţi în securitate cibernetică au afirmat că hackingul prin WhatsApp nu este atât de dificil de realizat.

Armata indiană a declarat că hackeri chinezi folosesc grupurile de pe aplicaţia WhatsApp pentru a colecta date personale de la cetăţeni indieni.

Într-un material video postat pe Twitter, Directoratul General Suplimentar pentru Interfaţă Publică (DGSIP) din cadrul armatei indiene a avertizat că WhatsApp este cea mai recentă platformă folosită de hackeri chinezi pentru a spiona cetăţeni indieni.

“Numere chineze care încep cu 86 (codul Chinei) pătrund în grupurile voastre şi au început să extragă toate datele”, a precizat armata indiană, cerând cetăţenilor să-şi verifice în mod regulat grupurile de pe WhatsApp, pentru a identifica numere necunoscute.

“Distrugeţi cardul SIM dacă vă schimbaţi numărul şi ştergeţi aplicaţia WhatsApp de pe acel număr”, a precizat armata în materialul video, care a fost repostat pe Twitter de Ministerul Apărării.

Materialul video nu menţionează dacă hackerii sunt susţinuţi sau nu de statul chinez.

Anul trecut, armata indiană şi-a avertizat soldaţii staţionaţi de-a lungul graniţei chineze să nu folosească mai multe aplicaţii, inclusiv WhatsApp, care sunt considerate a fi vulnerabile în faţa hackerilor chinezi.

Avertizarea armatei indiene are loc la câteva luni după ce a fost dezamorsat un potenţial conflict de frontieră între cele două ţări vecine, punându-se capăt unei dispute ce viza o porţiune de frontieră comună de 3.500 km. Cele două naţiuni au purtat un război în ceea ce priveşte frontiera în 1962. Multe litigii rămân încă nerezolvate, inclusiv în prezent.

Experţi în securitate cibernetică au afirmat că hackuirea WhatsApp-ului nu este complicată şi nu necesită cunoştinte tehnice foarte avansate.

“Nu este deloc complicat”, a precizat Altaf Halde de la firma de consultanţă în domeniul securităţii cibernetice Network Intelligence, pentru Deutsche Welle. “Există anumite programe plătite, precum Spyzie, care pot fi folosite pentru a obţine uşor accesul la smartphone-ul unei alte persoane”.

Halde a declarat că utilizatorii ar trebui să se asigure că nu devin parte a unor “grupuri aleatorii” şi să nu acceseze linkuri trimise de la numere necunoscute. El a mai precizat că şi alte aplicaţii pe smartphone sunt la fel de vulnerabile.

“Instalaţi aplicaţii fără a lua în considerare riscurile pentru securitate. De ce ar trebui să oferim acces la lista noastră cu contacte sau la camera foto unei aplicaţii care nu are nevoie de acel acces la ele”, a mai susţinut expertul.