India şi Pakistanul schimbă focuri în Caşmir. Şase civili şi doi soldaţi ucişi

Forţe de securitate indiene în Caşmir
Forţe de securitate indiene în Caşmir (STR/AFP/Getty Images)

Cel puţin şase civili şi doi soldaţi au fost ucişi şi alte cel puţin 11 persoane au fost rănite în timpul unui schimb de focuri care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă între soldaţii indieni şi pakistanezi în disputata regiune de frontieră Caşmir.

Noile lupte încalcă un acord de încetare a focului temporar care a fost aplicat după o săptămână de tensiuni amplificate la frontiera dintre cele două ţări, potrivit Deutsche Welle.

Trei din victime au fost raportate în Caşmirul administrat de India şi a fost vorba o femeie în vârstă de 24 de ani şi cei doi copii ai săi. De asemenea, tatăl copiilor a fost la rândul său rănit.

În tabăra pakistaneză au fost ucişi doi soldaţi şi cel puţin trei civili, inclusiv un băiat.

În pofida încălcării armistiţiului, cei doi vecini au părut sâmbătă să facă un pas înapoi, după ce Islamabadul a returnat Indiei un pilot capturat.

Pilotul indian Abhinandan Varthaman a trecut noaptea trecută graniţa în India, eliberarea fiind transmisă în direct la televizor.

Guvernul pakistanez a declarat că eliberarea pilotului indian este un gest de bunăvoinţă care urmăreşte să calmeze situaţia cu India, după ce câteva săptămâni de tensiuni au forţat ambele ţări să lanseze atacuri aeriene reciproce, declanşând temeri că violenţele s-ar putea transforma într-un război total.

Armata pakistaneză a afirmat că forţele sale aeriane şi maritime continuă să fie în stare de alertă, dar a precizat că va respecta acordul de încetare a focului.

Caşmirul a fost deja martorul a două războaie între India şi Pakistan. Cele mai recente încleştări au loc după un atac sinucigaş în 14 februarie care a provocat moartea a 40 de membri ai forţelor de securitate indiene. New Delhi a acuzat Islamabadul că adăposteşte grupul terorist Jaish-e-Mohammad care a revendicat acest atac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe