Îndrăgitul cascador Szobi Cseh a încetat din viaţă

Cascadorul Szobi Cseh.
Cascadorul Szobi Cseh. (Wikipedia)

Îndrăgitul cascador Szobi Cseh a murit în dimineaţa zilei de vineri, după o boală îndelungată. "Buză de iepure", cum era supranumit Cseh, după memorabilul personaj interpretat în seria filmelor Mărgelatu, suferea de cancer osos, ultimii săi ani de viaţă fiind un adevărat chin, scrie Realitatea.

Cascadorul suferea de cancer şi o tumoare pe coloana vertebrală, oasele i se măcinau, iar durerile erau cumplite şi greu de suportat chiar şi de către un cascador, potrivit wowbiz. În 2013, după radioterapie şi chimioterapie, cascadorul părea să-şi fi revenit.

Potrivit presei, Cseh, nu îşi pierduse speranţa că se va vindeca. Îndrăgitul personaj de film vorbea despre suferinţa lui ca despre "o gripă" şi refuza să dea prea multe detalii.

Cseh s-a născut la 1 decembrie 1942, la Miercurea Ciuc, într-o familie de secui. Conform cinemagia.ro., Cseh a absolvit studiile secundare la Liceul Andrei Şaguna şi la Liceul Unirea din Braşov, după care a urmat cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, pe care le-a finalizat în anul 1966.

Încă din timpul facultăţii, a lucrat la Circul de Stat din Bucureşti ca zburător la trapez, în trupa “Ganea”. Debutul în cinematografie şi l-a făcut în anul 3 de facultate, când a colaborat în calitate de cascador în filmul “Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu. În anul următor, Cseh a apărut în filmele “Împuşcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), “Tom Sawyer şi Huckleberry Finn” (producţie franceză) şi “Serbări galante” (în regia lui René Claire).

Ulterior, cascadorul a devenit primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un astfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala România Film – Centrul de Producţie Cinematografică, unde, în perioada 1967-1980, a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice româneşti ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte. Szobi Cseh a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.

Începând din 1967, Szobi Cseh a alcătuit prima echipă de cascadori profesionişti din România, a cărei continuitate a asigurat-o, prin coordonare şi instruire, până în 1987, contribuind substanţial la crearea unui domeniu practic inexistent în România până atunci.

În anul 1975, devine coordonator al şcolii de cascadori din Germania, lucrând în colaborare cu regizorul Peter Fogel ca regizor de acţiune şi cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA Berlin şi Tele München (până în anul 1986).

Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, din care 25 de producţii străine sau coproducţii (Germania, Franţa, SUA etc.), realizând concepţia şi regia secvenţelor de acţiune-lupte, conceperea şi/sau execuţia cascadoriilor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.

De asemenea, cascadorul a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine, ca regizor al secvenţelor de acţiune sau cascador, şi a realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie–divertisment în ţară şi străinătate.

În ianuarie 1990, Cseh a înfiinţat prima Asociaţie a Cascadorilor Profesionişti din România, pe care a condus-o timp de mai mulţi ani.

După Revoluţie, Cseh a avut apariţii rare în filme, acuzând corupţia şi banii puţini plătiţi unui cascador.

În perioada 1999 – 2002, a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste 10 filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv “Amen” (în regia lui Costa Gavras).

Potrivit cinemagia, Cseh a elaborat studii ştiinţifice şi cursuri universitare teoretice şi practice despre mişcarea scenică a actorului şi componentele sale psiho-motrice, lupte scenice, realizarea secvenţelor de acţiune etc.

Din 1980, a predat neîntrerupt astfel de cursuri interdisciplinare la UNATC "I.L. Caragiale" din Bucureşti, secţiile Actorie, Imagine Film şi TV, Regie Film, Regie Teatru, contribuind la formarea a zeci de generaţii de actori, regizori de teatru, de film, şi operatori de film şi televiziune. A avut colaborări didactice şi la Universitatea de Muzică "Ciprian Porumbescu", secţia Regie Operă.

Din 2005, Cseh a derulat programul social GLADIATOR pentru copii săraci, destinat prevenirii şi combaterii delincvenţei juvenile, iar din 2008, a derulat Programul-metodă pentru copii cu handicap psihic şi fizic sever. Ambele programe au fost bazate pe metodologii originale create de el, cu rezultate impresionante.