Industria petrolieră din Marea Nordului este „în pragul prăbuşirii”



Industria petrolieră din Marea Nordului întâmpină mari probleme.
Industria petrolieră din Marea Nordului întâmpină mari probleme. (Captură Foto)

Industria petrolieră a Marii Britanii se află într-o „criză” cauzată de scăderea preţurilor la petrol, a declarat pentru BBC un director cu vechime în industrie.

Companiile petroliere şi furnizorii de servicii reduc personalul şi investiţiile pentru a economisi bani.

Robin Allan, director al Premier Oil şi preşedinte al asociaţiei Brindex pentru exploratorii independenţi, a spus pentru BBC că industria se află „în pragul prăbuşirii“.

Aproape niciunul dintre noile proiecte din Marea Nordului nu sunt profitabile ţinând cont că preţul la petrol este la sub 60 de dolari pe baril, susţine Allan.

„Este aproape imposibil să obţii bani la acest preţ al petrolului. Este o criză puternică”, a spus Allan.

„Acest lucru s-a mai întâmplat şi industria se adaptează, dar adaptarea se face prin concedieri, anularea unor proiecte şi reducerea costurilor pe orice cale posibilă. Acest lucru este dureros pentru personalul nostru, pentru companii şi pentru întreaga ţară.

„[Industria petrolieră din Marea Nordului] este în pragul prăbuşirii. Nu vor mai exista investiţii noi, toţi se retrag, săptămâna asta în majoritatea companiilor se concediază oameni şi va fi la fel şi în săptămânile care urmează. Bugetele pentru 2015 sunt reduse pentru toată lumea.”

Allan a declarat că multe dintre concedierile din această industrie nu sunt anunţate public imediat. Lucrătorii din sectorul petrolier sunt deseori angajaţi ca şi contractori iar angajatorului îi este mai uşor să facă concedieri.

Remarcile sale aduc aminte de comentariile făcute de Sir Ian Wood, consilier guvernamental şi petrolist cu experienţă, care a prezis săptămâna trecută un val de reduceri al numărului de locuri de muncă în Marea Nordului pentru următoarele 18 luni.