Însărcinatul cu afaceri al SUA în România, discuţii cu premierul Ponta, la Guvern

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti Duane Butcher a venit la sediul Guvernului pentru a purta o discuţie cu premierul Victor Ponta.

Ultima discuţie dintre cei doi a avut loc în urmă cu circa trei săptămâni şi a avut legătură cu solicitarea Ambasadei SUA de extindere a operaţiunilor actuale la aerodromul Mihail Kogălniceanu.

După trei ani de diplomaţie în ţara noastră, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, şi-a încheiat în decembrie 2012 mandatul în România şi s-a întors în SUA. De atunci, Duane Butcher, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, a devenit Însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA. Acesta ocupă funcţia până la sosirea noului ambasador al SUA în România.

Deşi nu se ştie despre ce vor vorbi, este posibil să aibă legătură cu declaraţiile făcute recent de Victoria Nuland care afirma că Statele Unite îşi vor intensifica anul viitor activitatea în Balcani, Europa Centrală şi de Est pentru a ajuta ţările din această regiune să promoveze o guvernare curată, o presă independentă şi să elimine corupţia.

"Vedem o tendinţă îngrijorătoare în prea multe părţi ale Europei Centrale şi de Est unde aspiraţiile cetăţenilor sunt călcate în picioare de interesele oligarhilor corupţi", care "îşi folosesc banii şi influenţa pentru a înăbuşi opoziţia politică, pentru a cumpăra politicieni şi grupuri media, pentru a slăbi independenţa judiciară şi drepturile organizaţiilor non-guvernamentale", a declarat Victoria Nuland.

Oficialul american a atras atenţia că se remarcă un număr tot mai mare de oligarhi şi politicieni corupţi, care colaborează pentru "a se proteja şi pentru a se ajuta reciproc să-şi menţină influenţa".

"În multe părţi ale Europei, lupta împotriva corupţiei trebuie să fie o prioritate naţională mai mare, în vederea protejării şi apărării democraţiei şi suveranităţii statale (...) Un astfel de sistem corupt nu numai că slăbeşte democraţiile din interior, dar le face vulnerabile şi la influenţele de corupţie din afara graniţelor care încearcă să exercite o influenţă politică şi economică nejustificată asupra politicilor de stat şi a factorilor de decizie. În anul care urmează, veţi vedea că ne vom concentra pe intensificarea activităţii noastre în Balcani, Europa Centrală şi de Est, în strânsă colaborare cu UE, pentru a ajuta aceste ţări să promoveze o guvernare curată şi responsabilă, o societate civilă activă şi liberă, o presă independentă şi pentru a ajuta guvernele şi cetăţenii în eforturile lor de a expune şi elimina corupţia oriunde s-ar ascunde”, a afirmat Victoria Nuland.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne