Instanţă rusă respinge cererea de eliberare pe cauţiune a investitorului american Michael Calvey

Michael Calvey arestat la Moscova
Michael Calvey arestat la Moscova (Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images)

O instanţă rusă a decis joi că proeminentul investitor american Michael Calvey trebuie să rămână în custodie în aşteptarea procesului, respingând cererea de eliberare pe cauţiune sau de arest la domiciliu, potrivit Reuters.

Calvey, fondatorul Baring Vostok Capital Partners, a fost arestat în luna februarie împreună cu alţi trei directori ai grupului financiar după ce investigatorii ruşi i-au acuzat de furtul a 2,5 miliarde de ruble (38 milioane de dolari).

Americanul a negat acuzaţiile, precizând că acestea au rolul de a-l supune presiunilor în cadrul unei dispute de afaceri legată de o bancă rusească unde este membru al comitetului director.

Necazurile lui Calvey au început când Baring Vostok, care achiziţionase banca Vostocini Express, un creditor de pe piaţa retail a Rusiei, a trebuit să susţină banca atunci când creditele au devenit toxice pe fondul crizei care a lovit Rusia. Banca a fost amalgamată cu una deţinută de Artem Avetisyan, un investitor cu legături în lumea serviciilor de securitate.

Când Vostocini a primit ordin de recapitalizare anul trecut, au existat neînţelegeri privind care parte ar fi trebuit să intre cu fonduri. Calvey a cerut un arbitraj la Londra, acuzând partea adversă de vânzare de active înainte de amalgamare.

Arestul lui Calvey a ridicat temeri în rândul unor investitori străini din Rusia îngrijoraţi de climatul de afaceri, care se poate înrăutăţi din cauza tensiunilor tot mai ridicate dintre SUA şi Rusia.

Cazul, pe care deja mulţi îl pun pe seama lipsei de transparenţă şi a puterii discreţionare a serviciilor ruse, ar putea provoca retrageri suplimentare de pe piaţa de capital a Rusiei, care a suferit lovituri majore după invadarea Crimeei de către Rusia din 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe