Instanţă rusească prelungeşte detenţia marinarilor ucraineni până la sfârşitul lui iulie

Două dintre cele trei nave ucrainene confiscate de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci în 25 noiembrie 2018
Două dintre cele trei nave ucrainene confiscate de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci în 25 noiembrie 2018 (STR/AFP/Getty Images)

O instanţă din Moscova a prelungit perioada de detenţie preventivă în cazul celor 24 de marinari ucraineni care au fost închişi după ce paza de coastă a Rusiei le-a confiscat navele în zona Strâmtorii Kerci în noiembrie 2018, după ce a deschis focul asupra navelor, potrivit RFE/RL.

Miercuri, tribunalul districtului Lefortovo a audiat cererile procurorilor pentru a-i ţine pe marinari în spatele gratiilor pe durata investigaţiilor suplimentare, în aşteptarea procesului lor.

Serviciul de presă al tribunalului a declarat agenţiei de ştiri Interfax că toţi cei 24 de marinari vor rămâne în detenţie preventivă până în 24 iulie sau 26 iulie.

În 25 noiembrie 2018, nave ale Pazei de coastă a Rusiei au deschis focul asupra a trei nave ale Marinei ucrainene, pe care le-au capturat împreună cu echipajele lor. Incidentul a avut loc în timp ce navele ucrainene se deplasau din Marea Neagră spre portul ucrainean Mariupol din Marea Azov.

Moscova acuză navele ucrainene că au intrat ilegal în apele teritoriale ruseşti, lucru pe care Kievul îl neagă. Marinarii ucraineni sunt acuzaţi în mod oficial de traversare ilegală a graniţei maritime a Rusiei.

Incidentul a amplificat tensiunile cu privire la Strâmtoarea Kerci, care este singura cale de acces din Marea Neagră în Marea Azov.

Strâmtoarea se întinde între Rusia şi Crimeea, peninsula ucraineană pe care Rusia a anexat-o ilegal în martie 2014, după ce a trimis trupe militare şi a organizat un referendum considerat nelegitim de Kiev, SUA şi alte cel puţin 100 de ţări.

Anexarea Crimeei şi sprijinul ruşilor pentru separatiştii pro-ruşi care au capturat zone din regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk la începutul unui conflict care, începând cu aprilie 2014, a provocat moartea a aproximativ 13.000 de persoane, au avut loc după protestele pro-UE care l-au forţat pe fostul preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici să renunţe la putere şi să fugă în Rusia.