Întâlnire tensionată între UE şi Kosovo la Bruxelles

Preşedintele kosovar Hashim Thaci.
Preşedintele kosovar Hashim Thaci. (Getty Images)

O întâlnire între înalt oficiali din Kosovo şi Uniunea Europeană s-a terminat fără rezultate pozitive din cauza tarifelor impuse de Priştina asupra importurilor din Serbia şi a amânării introducerii călătoriilor fără vize ale cetăţenilor kosovari în UE, potrivit RFE/RL.

După reuniunea anuală a Consiliului de Stabilizare şi Asociere UE-Kosovo, ce a avut loc luni la Bruxelles, nu a avut loc o conferinţă de presă comună.

O sursă care a participat la întâlnire a declarat presei că delegaţia kosovară şi-a exprimat frustrarea faţă de faptul că UE nu a acordat cetăţenilor ţării dreptul de a intra în blocul european fără vize.

Kosovo este singura ţară din vestul Balcanilor ai cărei cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în Uniunea Europeană.

Într-o declaraţie publicată după întâlnire, biroul Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a susţinut că blocul “regretă profund” decizia Kosovo de luna trecută de a aplica tarife de 100% la produsele importate din Serbia.

Tarifele “afectează interesele economice ale Kosovo şi ale cetăţenilor săi, reducând fluxul comercial şi diminuând atractivitatea Kosovo pentru investiţii şi afaceri”, potrivit declaraţiei.

Totodată, declaraţia UE a subliniat importanţa dialogului dintre Kosovo şi Serbia, ale căror relaţii s-au deteriorat şi mai mult în aceste zile, în special după ce Parlamentul din Priştina a adoptat un proiect de lege privind crearea unei armate kosovare permanente.

Kosovo şi-a obţinut independenţa de Serbia în 2008 şi, de atunci, peste 110 ţări au recunoscut independenţa, nu însă şi Belgradul.

Cele două ţări trebuie să îşi rezolve diferendele pentru a putea face progres în ceea ce priveşte aderarea la UE, iar discuţiile de normalizare a relaţiilor bilaterale, care sunt susţinute de Bruxelles, nu s-au derulat cursiv în ultimele luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe