Întâlnirea Putin - Merkel se termină în aer

Avertismentele lui Trump funcţionează
Angela Merkel, Vladimir Putin, Mesenberg
Angela Merkel, Vladimir Putin, Mesenberg (Tobais Schwarz/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au discutat în timpul summitului ţinut sâmbătă despre conflictele din Ucraina şi Siria, Iran şi despre controversatul proiect energetic NorthStream2 - care a atras mustrări severe din partea preşedintelui Trump.

Întâlnirea a avut loc în afara Berlinului, şi s-a încheiat fără un progres clar.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că nu s-au încheiat acorduri, însă, conform declaraţiilor sale, întâlnirea pur şi simplu avea intenţia de a lămuri poziţii după întâlnirea lui Merkel cu Putin în staţiunea din Marea Neagră, Soci, care a avut loc în luna mai.

Legăturile dintre cele două ţări au fost oarecum tensionate de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Cu toate acestea demararea controversatului proiect NorthStream2 a atras avertismente dure din partea SUA care a ridicat, în timpul ultimei vizite a lui Donald Trump în Europa, întrebări privind loialitatea Germaniei.

Merkel şi Putin au încercat să prezinte proiectul gazifer ca o afacere pur comercială, în ciuda faptului că domeniul este cel energetic, strâns legat de securitate.

"Este necesar să luăm măsuri împotriva eventualelor atacuri neconcurenţiale şi ilegale din ţările terţe pentru a finaliza acest proiect în cele din urmă", a declarat Peskov reporterilor cu puţin timp înainte ca Putin să revină în Rusia. Nu a fost clar imediat ce astfel de "măsuri" ar putea implica, deşi aluziile transparente ţinteau către SUA şi oferta americană de gaz lichefiat.

Putin, vorbind la castelul guvernului german Meseburg, a spus că o astfel de mişcare a avut sens din punct de vedere al afacerilor.

"Principalul lucru este că tranzitul ucrainean - care este tradiţional pentru noi - răspunde cerinţelor economice", a spus el. "Nord Stream 2 este exclusiv un proiect economic".

Statele Unite presează Berlinul pentru a opri conducta care va transporta gaze din Rusia sub Marea Baltică, argumentând că va creşte dependenţa Germaniei de energia rusească.

Ucraina se teme că proiectul va permite Rusiei să o scoată din circuitul de tranzit al gazului rusesc, iar vecinii estici ai Germaniei se tem de aportul de influenţă pe care noul proiect îl va aduce Kremlinului.

Peskov a declarat că ameninţarea posibilelor sancţiuni din partea S.U.A. împotriva companiilor implicate în proiect nu a fost discutată sâmbătă.

Înainte de discuţii, Merkel a spus că ambele ţări - dar mai ales Rusia, ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU - are responsabilitatea de a încerca să rezolve conflictele în desfăşurare în Ucraina şi Siria.

Ea a spus că a planificat, de asemenea, să ridice probleme legate de drepturile omului cu Putin şi să discute relaţiile bilaterale.

Putin a sosit în Germania sâmbătă seară după o oprire la o podgorie austriacă, unde a dansat cu ministrul de Externe Karin Kneissl la nunta sa cu antreprenorul Wolfgang Meilinger.