Intelectualii presează statul chinez să adopte independenţa juridică

Trupe chineze paramilitare în regiunea Tibetului
Trupe chineze paramilitare în regiunea Tibetului (Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)

În timp ce liderii comunişti chinezi s-au întâlnit recent pentru a analiza adoptarea unei flexibilităţi mai mari în sistemul legal strâns controlat de stat, intelectualii i-au presat pe aceştia să includă pentru prima dată în documentele oficiale de partid expresia “independenţă juridică”.

Statul chinez este criticat la nivel mondial pentru folosirea violenţei în încercarea de a menţine controlul asupra populaţiei. Sistemul juridic acţionează după normele impuse de Partid şi toţi cei care sunt văzuţi ca inamici sunt pedepsiţi prin invocarea unor acuzaţii fără temei şi iraţionale de multe ori.

Astfel, o reformă pozitivă a sistemului legal chinez ar fi binevenită şi reprezintă o chestiune sensibilă într-o ţară în care Partidul Comunist Chinez (PCC) deţine puterea supremă. Liderii comunişti au evitat expresia “independenţă juridică” – care evocă ideologia occidentală – chiar dacă ei afirma că doresc un exerciţiu corect şi independent al puterii juridice.

Independenţa juridică ar trebui să se afle mereu pe agenda de lucru a PCC-ului deoarece definirea relaţiei dintre partidul comunist şi lege este fundamentală şi inevitabilă, spun intelectualii.

Expresia “independenţă juridică”, care în opinia unora sugerează un tip occidental de separare a puterilor între stat şi sectorul juridic şi care ar putea reprezenta o provocare pentru statutul de forţă supremă deţinut de PCC, nu a fost menţionată în comunicatul de la cea de-a treia sesiune plenară de anul trecut a Comitetului Central (CC) al PCC.

Majoritatea judecătorilor şi procurorilor sunt membri de partid şi ei sunt numiţi de guvern sau de către oficialii seniori ai PCC.

Mici reparaţii

Conducerea Chinei ar trebui să declare în mod oficial că “independenţa juridică” este esenţială pentru aplicarea legii şi atingerea ţelului reformelor, şi ar trebui de asemenea să încorporeze conceptul de “conducere constituţională” în cadrul guvernării, a spus Xu Xin, profesor la Facultatea de Drept a Institutului de Tehnologie din Beijing.

Potrivit acestuia, dacă aceste două principii nu pot fi adoptate, restul ar putea fi doar mici reparaţii şi revizii care nu vor rezolva problemele fundamentale ale sistemului legal al ţării.

Dictatură democratică

Ziarul Global Times deţinut de PCC a avertizat într-un editorial din luna iunie că expresia “independenţă juridică”, deşi nu mai este interzisă în discuţiile publice, este la fel de periculoasă precum termenul de “constituţionalism”, care la rândul său împărtăşeşte ţelul schimbării sistemului politic chinez.

Constituţia Chinei protejează “dictatura democratică a poporului” care nu poate fi înlocuită de o “aplicare a legii” ce implică ideile occidentale ale valorilor universale, conform unui articol publicat în 11 octombrie în jurnalul Steagul Roşu, o publicaţie a PCC.

China este condusă prin Constituţia sa, care detaliază puterile guvernului şi statutul Partidului Comunist Chinez, care de fapt deţine întreaga putere politică.

De când Xi Jinping a ajuns la putere în noiembrie 2012, reformele legale includ aşa-zisa abolire a lagărelor de muncă forţată (care de fapt şi-au schimbat doar denumirea dar şi-au păstrat practicile şi tratamentele inumane aplicate deţinuţilor) şi acordarea unei baze mai extinse prin care cetăţenii să poată da în judecată guvernul (fără a mai menţiona existenţa închisorilor negre unde sunt trimişi petiţionarii veniţi din toate colţurile Chinei în Beijing pentru a-şi face cunoscute nemulţumirile şi pentru a cere conducerii chineze să le rezolve probleme provocate de multe ori de oficialii de la nivel local).

Scepticii şi criticii regimului chinez se îndoiesc de bunele intenţii ale reformelor legale mult lăudate de Xi Jinping, acesta fiind suspectat că tot ceea ce urmăreşte e să îşi întărească puterea şi să îi înlăture de la putere pe toţi cei care i se opun.

Situaţia chineză

Intelectualii nu sunt optimişti că independenţa juridică va ajunge în comunicatul oficial din acest an a celei de-a patra sesiuni plenare a CC al PCC, şi, chiar dacă ar face-o, implementarea ei ar fi dificilă.

Dar în ciuda aşa-ziselor reforme legale, PCC continuă să îşi suprime dizidenţii şi prizonierii de conştiinţă. Închişi în lagăre de muncă forţată (dar care acum poartă un alt nume, precum “centru pentru dependenţii de droguri”), spitale psihiatrice şi alte centre de detenţie, aceştia sunt supuşi unor tratamente fizice şi psihice inumane pentru a fi forţaţi să renunţe la credinţele lor sociale şi religioase şi să se alinieze la gândirea de Partid. De la preoţi creştini, călugări tibetani, practicanţi Falun Gong până la activişti pentru democraţie sau avocaţi ce înfruntă sistemul – cu toţii sunt supuşi aparatului de represiune al statului chinez, care depune mari eforturi pentru a abate atenţia comunităţii internaţionale de la coşmarul intern ce a fost descris de mulţi dintre cei care au fost “găzduiţi” în închisorile comuniste şi care au avut şansa de a vorbi “în afara graniţelor” despre experienţele lor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe