Inteligenţa artificială desfiinţează locurile de muncă - studiu

Utilizarea tot mai intensă a roboţilor în diverse sectoare ale economiei are ca efect reducerea locurilor de muncă şi a salariilor angajaţilor, şi prin urmare afectează negativ standardul de viaţă.
(Shutterstock)

Un studiu publicat în această săptămână de Biroul Naţional pentru Cercetare Economică, cu sediul în oraşul Cambridge, statul american Massachusetts, a indicat că ameninţarea economică prezentată de inteligenţa artificială ar putea fi mult mai serioasă decât s-a estimat până acum.

Dacă se utilizează un robot la mia de muncitori, procentul populaţiei angajate ar putea scădea cu 0,18 până la 0,34 de procente, în timp ce salariile ar putea scădea cu un sfert sau chiar jumătate de procent, potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology şi Boston University.

S-ar putea ca aceste procente să nu pară mari, dar în perspectivă, ele sunt îngrijorătoare. Amazon.com a adăugat în perioada 2015-2016 aproximativ 15.000 de roboţi la forţa sa de muncă care are deja 30.000 de roboţi. Lanţul de fast food Wendy’s a anunţat în luna februarie că va instala chioşcuri pentru comenzi la 1.000 dintre magazinele sale până la sfârşitul acestui an. Nici brokerii nu sunt imuni, în condiţiile în care firma de management de investiţii BlackRock Inc. a început recent să folosească in procesul decizional algoritmi şi roboţi care aleg acţiunile.