Interferenta chineza in comunicatiile din Taiwan

(NTDTV)

Cu doua saptamini intre Taiwan si China a fost creat un incident odata cu perturbarea semnalului statiei de televiziune NTDTV.

NTDTV este un post de televiziune care transmite in limba chineza, cu sediul la New York. Fiind independent de autoritatile chineze, NTDTV transmite adesea stiri care contravin politicii regimului comunist chinez.

Transmisia NTDTV prin Taiwan, care a fot intrerupta cu doua saptamini in urma, acoperea, spre disperarea conducerii Chinei, o parte din teritoriul chinez, lucru care irita regimul comunist de la Beijing.

Pe masura ce investigatia asupra perturbarii semnalului Televiziunii New Tang Dinasty Asia Pacific continua in Taiwan, Chunghwa Telecom, prin care sunt transmise semnalele NTDTV, este suspectat ca ar fi trans sfori in colaborare cu Partidul Comunist Chinez, in favoarea intereselor de afaceri.

Semnalul NTDTV a inceput sa se piarda, si in cele din urma sa fie intrerupt, incepand cu aniversarea celui de-al 60-lea an a Republicii Poporului, pe 1 octombrie.

Chunghwa colaboreaza cu trei agenti de telecomunicatii chinezi, in mai multe proiecte, precum serviciul 3G, si cablurile submarine de comunicatii. Mai multi parlamentari taiwanezi au declarat ca acest tip de colaborare in afaceri creeaza o problema serioasa de securitate nationala, si ca acest lucru nu ar trebui sa se intimple intre operatorii principali taiwanezi.

La inceputul acestui an, Chunghwa si-a anuntat viitorul plan de dezvoltare, plan care presupune directionarea a 80% din investitiile de peste hotare catre China, in urmatorii 5 ani.

Din iulie 2008, directorul Chunghwa, Lu Shyue-Ching, a vizitat China de mai multe ori si s-a intalnit cu Chang Xiaobing, presedintele Wang Jianzhou, compania de telecomunicatii chineza, cu presedintele Unicom CHina, Chang Xiaobing, si cu presedintele Telecom China, Wang Xiaochu.

Pe 26 luna aceasta, Comisia Nationala de Comunicatii Taiwan a primit cel de-al doilea raport investigativ de la Chunghwa vis-a-vis de intreruperea semnalului NTDTV Asia Pacific de pe 17 septembrie pana pe 2 octombrie. Legislatorul Taiwanez Lo Shu-Lei a indicat faptul ca raportul de doua pagini de la Chunghwa Telecom este prea scurt pentru a reprezenta o investigatie interna suficienta, si a cerut NCC un raport aditional.

Lo considera ca daca PCC este intr-adevar implicat activ in presiunile asupra Chunghwa in privinta intereselor de afaceri si de fapt, cauzeaza intreruperea semnalului programului NTDTV in Taiwan, nu este doar o lipsa de respect si o incalcare a legilor taiwaneze, insa trece peste o linie care nu ar trebui depasita, fiind o incalcare a suveranitatii Taiwanului.

Aceasta subliniaza:"In Taiwan, se aplica legea taiwaneza. Daca ei [comunistii chinezi] guverneaza aici, se intrece orice limita. Taiwanul a fost intotdeauna suveran si independent. Daca Chunghwa Telecom a fost restrictionat de acestia [PCC] datorita dezvoltarii economice din China si in schimb, Chunghwa se amesteca cu libertatea presei(in Taiwan), cum am putea permite asa ceva?"

In timp ce planul de investitie al Chunghwa nu pare sa intampine prea multe probleme legate de reguli, din partea legislatorilor taiwanezi, exista o ingrijorare tot mai mare vis-a-vis de faptul ca cei trei mari colaboratori ai sai din China sunt de fapt detinuti de stat si controlati direct de comisia centrala a Partidului Comunist. Tot personalul la nivel managerial, de la presedinti la ingineri, sunt documentati, pusi in functie si aprobati de Consiliul de stat chinez. Presedintii tuturor celor trei agenti au pozitii oficiale in PCC. Wang Jianzhou, de exemplu, este secretar de partid la China Mobile si membru al Comisiei Nationale a CPPCC (COnferinta Politica Consultativa a Poporului Chinez).

Un alt legislator taiwanez, Yeh Yi-Jin declara: "Nu putem permite sa se intample acest lucru, si Congresul cu siguranta va efectua o investigatie amanuntita".

Tsai Huang-Liang, un alt legislator taiwanez, considera ca telecomunicatiile reprezinta o industrie care ar trebui sa se afle sub protectia nationala, si spune ca aceasta colaborare dintre Chunghwa si agentii axei China-Taiwan reprezinta o problema de securitate nationala, si ar fi trebuit sa fie reportata si Consiliului National de Securitate al Taiwanului.

Evitarea intinderii tentaculelor PCC in Taiwan in numele colaborarilor de afaceri a devenit o problema serioasa in fata colaborarilor in telecomunicatii de-a lungul axelor. Interpunandu-se intre interesele de afaceri in China, si in recordul in privinta cenzurii al comunistilor chinezi, multi investitori chinezi oscileaza intre integritatea morala si profituri.

Cel mai recent si mai elocvent exemplu ar putea fi instalarea fortata a software-ului "Green Dam Youth Escort" pe PC-urile vandute in CHina: Desi HP si Dell au refuzat sa coopereze, alti manufacturieri de profil din Asia, precum Acer, Lenovo, Sony si Asus, au instalat software-ul pe toate PC-urile lor, pentru a fi vandute astfel clientilor chinezi.

Intr-o declaratie oficiala, NTDTV Asia Pacific a subliniat ca PCC a suprimat NTDTV la scara internationala cu mai multe tactici, in ultimii ani, datorita acoperirii independente si profunde pe care postul de televiziune le are in privinta problemelor sensibile din China. In particular, acestea includ democratia, libertatea, drepturile omului, protestele extinse, coruptia, nedreptatea la adresa oamenilor de afaceri taiwanezi si persecutarea grupurilor minoritare etnice din China, bisericile secrete si Falun Gong.

Declaratia scoate in evidenta si faptul ca Chunghwa Telecom ar trebui sa adere la contractul sau. Totusi, de la intreruperea semnalului, lipsa evidenta de initiativa din partea Chunghwa in investigarea problemei si esecul in a gasi cauza, au dus la suspiciuni, daca Chunghwa nu cumva se afla sub presiuni sau supus interventiei PCC in privinta intreruperii semnalului NTDTV, in schimbul unor profituri.

De la intreruperea semnalului in Taiwan, Chunghwa Telecom a esuat in oferirea proactiva a unui plan de rezerva pentru a rezolva problema. Conform NTDTV, Chunghwa si-a exprimat dorinta ca NTDTV sa se mute la un alt agent.