Interpreţi ruşi vor cânta moldovenilor la invitaţia lui Usatîi şi Dodon

Concerte cu interpreţi ruşi organizate de Usatîi şi Dodon vor avea loc de Ziua independenţei la Bălţi dar şi la Chişinău în memoria eroilor căzuţi pentru eliberarea Moldovei. Unele voci susţin că asta ar fi o nesimţire.
Renato Usatîi şi Igor Dodon
Renato Usatîi şi Igor Dodon (adevarul.ro)

De Ziua Independenţei Republicii Moldova, interpreta Sofia Rotaru va veni la Bălţi, unde împreună cu alţi interpreţi ruşi va susţine un concert. Anunţul a fost făcut de primarul municipiului Bălţi Renato Usatîi într-o postare pe pagina sa de Facebook. Notabil este faptul că în zilele următoare şi Igor Dodon organizează sub egida sa două concerte: la Comrat şi la Chişinău.

”Chiar dacă sunt nevoit să mă aflu în afara patriei, pentru mine, la fel ca şi pentru toţi cetăţenii R. Moldova, Ziua Independenţei este cea mai importantă sărbătoare. La Bălţi sunt aşteptaţi toţi cetăţenii ţării. Vom organiza un concert cu participarea celor mai iubiţi interpreţi. Dar ce fel de Ziua Independenţei fără Sofia Rotaru, care este cea mai faimoasă moldoveancă din lume”, scrie edilul oraşului Bălţi totodată regretând faptul că nu va putea fi prezent la sărbătoare. Acesta însă a dat asigurări că foarte curând va reveni în R. Moldova.

Ulterior, pe pagina de socializare a lui Renato Usatîi a fost postat şi un video în care apare Sofia Rotaru. Interpreta anunţă că va veni cu plăcere la Bălţi pentru a sărbători Ziua Independenţei alături de moldoveni. „Salutările mele, dragi prieteni. Vă felicit cu această sărbătoare importantă. Sunt foarte fericită că de Ziua Independenţei vom fi împreună.”

De menţionat că şi Igor Dodon va ”sponsoriza” două concerte cu participarea artiştilor din Federaţia Rusă unul la Comrat şi altul la Chişinău. Locuitorilor autonomiei găgăuze, şeful statului le-a promis un concert cu ocazia sărbătoririi ”Zilei proclamării Republicii Găgăuzia”, dar şi cu prilejul ”Zilei oraşului Comrat”.

Cu ocazia aniversării a 73-a a Operaţiunii Iaşi-Chişinău, la 24 august tot sub egida lui Igor Dodon vor fi organizate mai multe evenimente festive printre care şi un concert. Acesta va fi prezentat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău (PMAN), de Orchestra Prezidenţială, corul Arhieresc de la Mănăstirea Curchi şi artistul emerit al Rusiei, Grigori Leps.

Deşi a anunţat organizarea concertelor pe pagina sa de socializare, Igor Dodon nu a menţionat sursele finanţării evenimentelor festive, ceea ce a fost remarcat şi criticat de către mai multe persoane.

Astfel, Ionel Puşcaş, purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal, menţionează că Igor Dodon mai organizează un concert în PMAN. De această dată pe mormintele basarabenilor, care au căzut în operaţiunea Iaşi-Chişinău din 24 august 1944. ”Invitat - interpretul rus Grigori Leps, ”prietenul” lui Renato Usatîi, care l-a făcut primar al municipiului Bălţi în 2015. Interpret rus, care le-a dedicat separatiştilor din Transnistria o piesă intitulată ”Спасибо ребята. Бендеры 1992” (”Mulţumim băieţi. Bender 1992” n.r.). Nesimţire!”

Expertul de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) cu referire la concertele organizate de şeful statului punctează: 5 vacanţe, concerte şi o reparaţie la reşedinţa de la Condriţa. În context, acesta s-a întrebat retoric: ”Totuşi de unde bani? Poate un proces penal de verificare a sumelor? Poate e un simplu trafic de influenţă? Sau valorificarea banilor din Bahamas?”

Mihai Verhoveţchi, dirijor la Orchestra ”Barbu Lăutaru” notează că mai bine pe banii cheltuiţi de Renato Usatîi să se rezolve 1001 de probleme ale municipiului Bălţi. ”De fapt o seară de show o să ne coste un an de trai în mizerie”. Maria Dubceac membră a Consiliului Municipal de Tineret din Chişinău concluzionează ironic: ”Dodon sau Usatîi? Cine organizează cel mai "grandios" concert?”

De menţionat că unii istorici şi analişti politici de la Chişinău consideră ziua de 24 august o zi de doliu deoarece în opinia lor, această dată reprezintă ziua ocupaţiei sovietice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe