Între Ceauşescu şi Bulat. Ilegalitate cu multe etaje în centrul Capitalei

Pe strada Agricultori, o căsuţă riscă să se dărâme, prinsă între un bloc al lui Ceauşescu şi un imobil ridicat ilegal. Povestea casei cu pricina este povestea unei Românii în care ce a rămas nedemolat de comunişti este acum distrus de capitalismul de cumetrie, instalat de foştii nomenclaturişti şi perpetuat de urmaşii lor.
Justiţia
Justiţia (Captură web)
Se încarcă player-ul...

Pe una dintre străzile verzi şi pitoreşti din Capitală - strada Agricultori - se ridică casa dnei Hortansa Mateiaşi, o casă cândva liniştită, înconjurată de arbuşti şi flori. Spuneam "cândva liniştită" căci viaţa locuitorilor casei s-a transformat într-un calvar de când un investitor a decis să ridice în coasta lor un ditai blocul de 6 etaje. Deşi dezvoltatorul imobiliar nu a avut autorizaţie de construire, nimeni nu a reuşit să-l împiedice să finalizeze clădirea, în care acum se vând apartamente cu preţul "modic" de 1200 de euro/mp.

Remarcabil este, în povestea casei de pe Agricultori, că aceasta a scăpat ca prin minune nedemolată în anii epocii Ceauşiste când vechiul Bucureşti, cel plin de parfum de epocă, era pus la pământ, pentru a se construi o Capitală muncitorească. Salvată de la distrugere la Revoluţie, casa a ajuns decenii mai târziu, într-o perioadă când teoretic proprietatea ar trebui să fie sfântă, să fie avariată grav de ridicarea unui bloc ridicat ilegal sub ochii autorităţilor.

Povestea casei de pe Agricultori

Construită în 1933, pe vremea când Bucureştiul era Micul Paris, căsuţa a scăpat ca prin farmec de plăcerea dictatorului de a demola. Practic, şirul blocurilor construite în vremea lui Ceauşescu pe Agricultori, în locul caselor făcute una cu pământul, se opreşte exact lângă casa dnei Mateiaşi. Familia dnei Hortansa a avut noroc. Şeful de şantier, un inginer inimos din Braşov, punea în faţa gardului o ditamai Stalova Vola (un fel de buldozer uriaş) astfel încât dictatorul să nu vadă casa când trecea cu maşina pe acolo şi să-i căşuneze să-i ceară demolarea. Apoi a venit Revoluţia şi casa a scăpat.

Stalowa Vola
Stalowa Vola (youtube.com)

Au trecut anii şi părea că timpul se scurge lin peste locuinţa în care dna Mateiaşi, acum bolnavă de Alzheimer îşi duce bătrâneţile. Bula de calm s-a spart însă în urmă cu mai puţin de doi ani când în coasta casei au demarat lucrările pentru ridicarea unui bloc de 6 etaje, ridicat ilegal de S.C. Prosper Residence S.R.L.

"În februarie 2015, la începutul lui februarie, au apărut nişte cetăţeni care au început să demoleze trei case care erau numărul 110 A, 110 B, 112 din Agricultori, practic vecini cu mine. În timpul demolărilor s-a zguduit foarte tare casa, drept care am solicitat să iau legătura cu proprietarul. Nu a apărut proprietarul, a apărut un cetăţean, care s-a prezentat a fi dezvoltator, pe nume Gigi Bulat (nume legat de grupul PROSPER n.r.) Mi-a spus că are bloc. Am solicitat să văd certificatul de urbanism şi autorizaţia. Nu le-a arătat niciodată. Evident, nu există. Am primit răspunsuri de la autorităţi, evident nu existau nici până în august 2016.", ne-a relatat Gabriela Mateiaşi, fiica dnei Hortansa. Doctor în fizică, dna Gabriela Mateiaşi predă Metode Speciale de Examinări Nedistructive la Universitatea Politehnică Bucureşti.

După ce cele trei case au fost puse la pământ, pe terenul curăţat a început să se ridice blocul. Pereţii casei familiei Mateiaşi au început să se crape, căci dezvoltatorul - S.C. PROSPER REZIDENCE S.R.L. - nu a consolidat, înainte să se apuce de lucru, locuinţa de alături. Mai nou, în pereţi se înfiltrează apa.

Infiltraţii în pereţii casei din Agricultori
Infiltraţii în pereţii casei din Agricultori (Epoch Times)

Fisură în pereţii casei din Agricultori
Fisură în pereţii casei din Agricultori (Epoch Times)

Fisură în pereţii casei din Agricultori
Fisură în pereţii casei din Agricultori (Epoch Times)

Ca "soluţie" de a "rezolva" problema, dezvoltatorul i-ar fi propus doamnei Mateiaşi, în această vară, după ce şi-a finalizat blocul, să-i igienizeze locuinţa - nici pe departe să o consolideze- cerându-i în schimb să-şi retragă plângerile contra lui. Profesoara a refuzat, pentru ca ulterior să se trezească cu schele montate pe calcan, fără permisiunea ei, după toate probabilităţile ca să i se tencuiască casa, pentru a se masca fisurile. Incidentul face obiectul unei plângeri formulate de Gabriela Mateiaşi şi instrumentată de Circa 8 de Poliţie.

Merită menţionat că nu a existat demers pe care dna Mateiaşi să nu-l fi făcut pentru a opri construcţia ilegală. De la începerea lucrărilor şi până în prezent, profesoara s-a adresat tuturor autorităţilor de resort - Poliţie Locală Sector 2, Circa 8 de Poliţie, Inspectorat de Stat în Construcţie, Primărie sector 2, Primăria Capitalei etc. etc. etc., ba chiar a obţinut în instanţă o decizie de suspendare a lucrărilor. Rezultatul concret a fost însă zero barat. Clădirea a continuat să se ridice, stânjenită doar de o amendă de 3000 de lei, dată de Poliţia Locala Sector 2 în aprilie 2015, când s-a constatat că lucrările se fac fără autorizaţie de construire.

Totuşi, în urma sesizărilor dnei Mateiaşi şi a cetăţenilor din zonă, revoltaţi de ilegalitatea flagrantă comisă sub ochii lor, Primăria Sector 2 a fost nevoită să dea în judecată dezvoltatorul şi să ceară desfiinţarea lucrărilor. Nu se ştie din ce motiv, dnei Mateiaşi i s-a respins calitatea de intervenient în acest dosar.

"Cererea de intervenient mi-a fost respinsă ca fiind inadmisibilă. Şi atunci, m-am situat în postura unui cetăţean care totuşi speră ca în această ţara să se respecte drepturile omului, dreptul la proprietate şi, de ce nu, drepturile despăgubiri morale şi materiale. Casa este degradată, mama mea, proprietara casei este într-o stare gravă de sănătate şi a suferit mult în această perioadă.", a declarat Gabriela Mateiaşi.

"Vreau să am încredere în Justiţie, dar ştiu că în momentul în care va exista o hotărâre, poate să nu fie respectată", a concluzionat Gabriela Mateiaşi, în contextul în care până acum primăriile Capitalei şi-au făcut un punct de "onoare" din a nu pune în operă hotărârile judecătoreşti prin care varii instanţe au decis demolarea unor clădiri ridicate ilegal.

Procesul/ Dezvoltatorul susţine că a început construcţiile pentru siguranţa imobilelor şi locatarilor/Apartamente scumpe într-un bloc cu bube legale

Aflat pe rolul Judecătoriei sector 2, dosarul are ca obiect solicitarea Primarului Sectorului 2 Bucureşti ca pârâta, S.C. PROSPER RESIDENCE SRL, firmă al cărui administrator şi unic asociat apare a fi un anume Crăciunescu Gheorghe, să fie obligată să desfiinţeze lucrările de construire executate fără a deţine autorizaţie de construire la imobilul situat în Bucureşti, str Agricultori nr. 110. B, nr 112, sector 2. Primarul menţionează în cererea sa că Prosper a fost sancţionată de Poliţia Locală sector 2 pentru lucrări de construcţie fără autorizaţie şi că prin procesul verbal de contravenţie, Prosper a fost obligată să sisteze lucrările şi să obţină autorizaţie de construire până la 25.08. 2015 sau să desfiinţeze lucrările executate neautorizate până la data de 25. 09. 2015, ceea ce nu s-a întâmplat.

La rândul său, investitorul susţine - în timp ce în pereţii casei dnei Mateiaşi se cască fisuri - că "cererea este neîntemeiată şi lipsită de obiect" şi lucrările au fost demarate înaintea obţinerii autorizaţiei de construire pentru SIGURANŢA IMOBILELOR ŞI LOCATARILOR.

Astfel, reprezentantul Prosper susţine că după demolarea clădirilor din Agricultori, a constatat că imobilul de la nr. 110, având calcanul lipit de una din fostele construcţii, poate fi în pericol, aşa că "am fost obligaţi ca de urgenţă să realizăm o parte a construcţiei care să consolideze şi să sprijine imobilul de la nr. 110 (altă clădire decât cea a dnei Mateiaşi n.r.), respectiv: săpătură, piloţi perimetrali, sprijinirea malurilor, cofrare, montarea armăturii şi parţial elementele de beton.

Ulterior. Dl expert tehnic Ursachescu Mihai a conchis în Raportul de expertizare referitor la demolarea construcţiei din str Agricultori nr 110A, că PRIN LUCRĂRILE PROPUSE NU SE AFECTEAZĂ REZISTENŢA ŞI STABILITATEA CĂADIRILOR ÎNVECINATE.

Deci acesta a fost motivul, SIGURANŢA IMOBILELOR ŞI LOCATARILOR, pentru care am realizat în avans lucrările, înainte de a se obţine autorizaţia de construire.", arată Prosper Residence în întâmpinarea la cerea de judecată formulată de Primăria Sector 2.

Întâmpinare S.C. Prosper Residence, pagina 1
Întâmpinare S.C. Prosper Residence, pagina 1 (Epoch Times)

Întâmpinare Prosper, pagina 2
Întâmpinare Prosper, pagina 2 (Epoch Times)

Procesul încă nu s-a finalizat, mergând din amânare în amânare. Între timp, blocul a fost finalizat, iar apartamentele sunt scoase la vânzare, la preţul de 1200 euro/mp construit, conform unor informaţii date telefonic de o reprezentantă a investitorului care a răspuns la numărul de telefon afişat pe fereastra blocului din Agricultori. Chiar şi la preţul acesta piperat, se pare că dezvoltatorul şi-a găsit clienţi, căci la unele ferestre ale clădirii au început să apară flori şi perdele.

Potrivit reclamei de pe site-ul în care se face reclamă investiţiei, blocul, denumit Uptown Călăraşilor are o suprafaţă utilă de 2790 mp şi 60 de apartamente. La un calcul aproximativ ar reieşi că investitorul se aşteaptă să obţină peste 3.300.000 de euro de pe urma vânzării garsonierelor şi apartamentelor. În realitate, valoarea este considerabil mai mare căci de vândut se vinde la metru pătrat construit, nu mp util.

Uptown Călărasilor
Uptown Călărasilor (Epoch Times)

Ce zic autorităţile

Redacţia noastră i-a adresat Primarului sectorului 2 o solicitare de informaţii în temeiul legii 544 pentru a cere informaţii pe subiectul procesului intentat firmei S. C. PROSPER RESIDENCE S.R.L. şi a planurilor pe care le are primăria pentru rezolvarea situaţiei. Întrebările noastre au rămas fără răspuns de mai bine de o lună şi jumătate de când au fost formulate.

În ceea ce priveşte Poliţia, aceasta ne-a răspuns că "la nivelul subunităţii de poliţie şi sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 se află în instrumentare dosarul nr. 7187/P/2015, fiind efectuate cercetări sub aspectul încălcării prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii." În ceea ce priveşte sesizarea formulată de dna Mateiaşi, faţă de faptul că muncitori ai dezvoltatorului au intrat ilegal pe proprietatea ei şi au montat schele probabil pentru a-i tencui casa, aceasta este parte componentă a dosarului menţionat, a precizat Poliţia Capitalei.

"Întrucât informaţiile solicitate fac obiectul unui dosar aflat în instrumentare, suntem în imposibilitatea de a vă comunica mai multe date", ne mai comunica Poliţia Capitalei.

Efecte şi consecinţe

Efectele construcţiei ilegale asupra casei dnei Mateiaşi au fost fisuri în pereţi, infiltraţii de apă, lăsarea terenului, ceea ce a dus inclusiv la stricarea pavelelor din alei, totul ducând la un disconfort profund asupra locuitorilor imobilului şi la diminuarea valorii proprietăţii. Mai mult, ce se va întâmpla la un cutremur mai puternic, Dumnezeu cu mila...

Ca şi efect în plan general, faptul că în plin Bucureşti un investitor poate construi fără autorizaţie de construcţii un bloc uriaş subminează, o dată în plus, încrederea cetăţenilor în autorităţi. Căci ce încredere pot avea oamenii în nişte instituţii care nu s-au dovedit incapabile să oprească o construcţie imediat după ce au sesizat că aceasta se ridică fără autorizările necesare?

Cum a fost posibil să se ridice o ditamai clădire de şase etaje şi nimeni să nu poată face nimic să oprească treaba? Cum a fost posibil ca o clădire ridicată ilegal să se racordeze la utilităţi? Cum a fost posibil ca apartamentele din clădire să fie vândute către cetăţeni în condiţiile în care nu se ştie dacă clădirea corespunde normelor de siguranţă la incendiu, cutremur etc.? Cu ce bani va fi demolată clădirea - în cazul în care Primăria Sector 2, va câştiga procesul - în cazul în care se va constata, că, la fel ca în atâtea alte cazuri similare, proprietarul nu are nici măcar o maşină pe numele lui? Merită menţionat că deja terenul pe care s-a ridicat construcţia ilegală nici măcar nu a fost intabulat pe numele PROSPER RESIDENCE SRL, societate cu care se judecă Primăria Sector 2, ci a societăţii Special Design Concept SRL, societate al cărei unic asociat este, surpriză, nimeni altul decât acel Gigi Bulat menţionat de dna. Gabriela Mateiaşi.

Gigi Bulat

Gigi Bulat se prezintă pe pagina sa de web drept "un manager cu reale calităţi de antreprenor" sub a cărui conducere", societatea Prosper - deţinătoare a centrului comercial Prosper din Calea 13 Septembrie, locaţie aleasă ca domiciliu procesual de S.C. PROSPER RESIDENCE SRL - a cunoscut o creştere semnificativă în domeniul exploatării spaţiilor oferite spre închiriere."

Prea multe nu se stiu despre "managerul cu calităţi de anterprenor", însă presa de scandal şopteşte că Bulat ar fi un afacerist cu mare influenţă în sectorul 5 şi fost sponsor cvasioficial al campaniei lui Cristian Rizea, aspirant la primăria Sector 5, înainte să fie scos din cărţi de Liviu Dragnea. Despre Rizea cancan mai spune că ar fi apropiat atât de afacerişti, cât şi de vedete şi de interlopi. Astfel, la nunta fetei lui Bulat s-ar fi distrat până în zori potrivit cancan, Cabral Ibacka, Dan Bursuc, Florin Salam, Gheorghe Zamfir şi temutul Nuţu Cămătaru.