Între timp, lupta continuă în interiorul Partidului Comunist din China

Ji Wenlin (S), Tan Hong (D sus) şi Yu Gang (D jos) au fost daţi afară din PArtidul Comunist pe 2 iulie. Toţi făceau parte din gaşca fostului Ţar al Securităţii chineze, Zhou Yongkang, care este acuzat de corupţie
Ji Wenlin (S), Tan Hong (D sus) şi Yu Gang (D jos) au fost daţi afară din PArtidul Comunist pe 2 iulie. Toţi făceau parte din gaşca fostului Ţar al Securităţii chineze, Zhou Yongkang, care este acuzat de corupţie (Screenshot/ifeng.com/gcpnews.com)

Trei oficialii din aparatul de securitate al regimului chinez au fost excluşi, la 2 iulie, din Partidul Comunist, şi daţi afară din posturile lor publice, iar dovezile privind presupusele lor crime au fost trimise către organele judiciare de urmărire penală, potrivit unui anunţ făcut recent de departamentul anti-corupţie al Partidului Comunist.

Ji Wenlin, Yu Gang, şi Tan Hong ocupau diferite ranguri şi funcţii la momentul demiterii lor, dar fiecare dintre ei aveau legături de un fel sau altul cu Zhou Yongkang, fostul ţar al Securităţii chineze - care se află sub o investigaţie masivă ce durează de mai bine de un an, pornită chiar de şeful partidului, Xi Jinping. Deşi acuzat de corupţie, Zhou Yongkang este vânat pentru o încercare de lovitură de stat dată împotriva lui Xi Jinping, tocmai în perioada în care acesta încerca să preia puterea de la predecesorul său, Hu Jintao.

Acuzaţiile împotriva celor trei bărbaţi au fost aproape identice: "Au folosit puterea postului pentru a oferi beneficii altora, primind şi solicitând o mită enormă". În cazul lui Ji Wenlin şi al lui Yu Gang se adăugă şi acuzaţia ruşinoasă de "angajare în adulter", aceştia fiind eliminaţi atât din Partid, cât şi din guvern, în timp ce Tan a fost dat afară doar din partid.

Legături strânse

Ji Wenlin, în vârstă de 48 de ani, fost vice-guvernator al provinciei Hainan, din sudul Chinei, avea relaţii extrem de apropiate şi puternice cu Zhou Yongkang. El a servit ca secretar în biroul lui Zhou timp de 10 ani, 1998-2008, şi l-a urmat pe Zhou din posturile sale importante din sectorul petrolier în aparatul de securitate publică din provincia Sichuan, în conformitate cu CV-ul său oficial.

În ceea ce îl priveşte pe Ji, din 2005 până la sfârşitul anului 2008, acesta a ocupat postul de director adjunct al Oficiului General al Biroului Securităţii Publice, care se ocupa de supravegherea membrilor cheie de personal şi a fluxurilor de documente, precum şi postul de director adjunct şi secretar al Grupului Restrâns de Conducere pentru Menţinerea Stabilităţii Centrale, o organizaţie parcă desprinsă din cartea 1984, care, printre altele, a fost responsabil pentru coordonarea cheltuielilor masive pentru securitate în cadrul jocurilor Olimpice de la Beijing.

Aparatul "de menţinere a stabilităţii" a obţinut un buget de peste 100 de miliarde de dolari sub conducerea lui Zhou Yongkang, formând ceea ce mulţi analişti politici au numit un al doilea centru de putere în Partidul Comunist, ameninţând chiar autoritatea Secretarului General al Partidului, Hu Jintao, şi părând să pună în pericol tranziţia către noul lider, Xi Jinping.

Jiang Zemin, fostul lider al Partidului care a trebuit să coboare în 2003, a rămas o prezenţă din spatele scenei, în timp ce subalternii săi duceau la îndeplinire puternice maşinaţiuni - care la începutul anului 2012 au rezultat într-o tentativă de lovitură de stat, în cadrul căreia şi-a remarcat dorinţa de putere a lui Bo Xilai, fostul membru al Biroului Politic acum închis pe viaţă, şi a lui Zhou Yongkang, deocamdată acuzat pentru 14 miliardee USD mită.

În 2010, Ji a fost transferat în provincia Hainan, în 2011 promovat primar al capitalei Haikou, iar în 2013 a devenit cel mai tânăr guvernator adjunct al provinciei.

Ji este al patrulea dintre secretari lui Zhou care au fost concediaţi. Ceilalţi trei sunt: Guo Yongxiang, fostul preşedintele al Federaţiei Cercurilor Literare şi Artistice din Sichuan, o organizaţie culturală artificială care avea menirea de a spori controlul Partidului Comunist asupra culturii; Li Hualin, fost vice-director general la PetroChina, braţul public al celei mai mari companii de stat din domeniul petrolului din China, şi Li Chongxi, preşedintele Conferinţei Politice Consultative a Poporului Chinez din provincia Sichuan, o altă entitate controlată de Partid menită să aducă controlul asupra elitellor neînregimentate în Partid.

Ji Wenlin a lucrat îndeaproape cu toţi ceilalţi trei secretari în diverse perioade din cariera lor.

Postul de secretar deţinut de aceşti oameni este asemănător cu cel de asistent personal, având o caracteristică specială dată de Partidul Comunist - fiind o funcţie care se ocupă de logistică, securitate, înţelegeri din spatele uşilor închise, şi de problemele personale ale şefului, potrivit lui Chengyan Li, un profesor de la Universitatea din Beijing. Secretarii se ocupă de asemenea de mită pentru stăpânul lor, controlează cine ajunge să îi vadă şi se ocupă de comisioane.

Bine orchestrat

Ceilalţi doi oficiali care au fost eliminaţi împărtăşesc alte legături personale cu Zhou Yongkang.

Tan Hong (al cărui nume tradus înseamnă "Vorbind roşu"), a fost un ofiţer de cadre la Biroul de Gardă al Ministerului de Securitate Publică, care se ocupă de securitatea personală a liderilor Partidului, a oficialilor de nivel înalt şi vizitatorilor importanţi în China. Caixin, o publicaţie de afaceri din China, a precizat că Tan a fost la un moment dat responsabil de securitatea personală a lui Zhou.

Yu Gang era pe vremuri director adjunct în cadrul Comisiei Afacerilor Politice şi Legislative (CAPL), o agenţie-mamut a Partidului care controlează întregul aparat de securitate, inclusiv procuratura, sistemul judiciar, închisorile, închisorile negre (ilegale), lagărele de muncă, forţele de poliţie, poliţia secretă, poliţia armată, şi altele. Yu devenise prim-adjunct al CAPL când a fost sub administrarea lui Zhou Yongkang în intervalul 2007 - 2012; astfel încât era la curent cu multe dintre detaliile murdare operaţiunilor interne ale CAPL.

Tan Hong şi Yu Gang au fost arestaţi de poliţie în decembrie anul trecut, simultan cu fiul şi nora lui Zhou Yongkang.

Investigaţii de Chen Lu.