Întrevedere Iohannis-Dodon, la ONU: România susţine o soluţie care nu implică federalizarea Republicii Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis (st) şi omologul său moldovean Igor Dodon discută la New York, 25 septembrie 2019
Preşedintele Klaus Iohannis (st) şi omologul său moldovean Igor Dodon discută la New York, 25 septembrie 2019 (Presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o scurtă întâlnire cu omologul său din Republica Moldova, Igor Dodon, în timpul căreia a precizat că, din perspectiva României, care doreşte soluţionarea conflictului transnistrean, este importantă evitarea oricărui scenariu care implică federalizarea Republicii Moldova sau orice altă formulă care ar afecta vectorul său pro-european.

Întâlnirea dintre cei doi şefi de stat a avut loc la New York, în marja participării la segmentul de nivel înalt al celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, şi remarcile preşedintelui Iohannis par să fie prima poziţionare a acestuia faţă de planul Rusiei de a federaliza Republica Moldova şi de a bloca orice tentativă viitoare a acesteia de a adera la UE şi NATO.

Potrivit comunicatului de presă publicat de site-ul Preşedinţiei României, Klaus Iohannis a susţinut în timpul întâlnirii cu Dodon, că România consideră că drumul european al Republicii Moldova ar fi singura opţiune ce ar putea genera „prosperitate” pentru cetăţenii moldoveni.

„Totodată, Preşedintele României a evidenţiat importanţa menţinerii şi dezvoltării Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ca relaţie specială, strategică şi care trebuie să aibă permanent substanţă. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat sprijinul extrem de consistent pe care România l-a acordat şi îl acordă Republicii Moldova prin proiectele strategice de interconectare şi prin proiectele cu impact social pozitiv şi asupra nivelului de trai al cetăţenilor, finanţate şi derulate de ţara noastră”, se arată în comunicatul publicat de Cotroceni.

De altfel, preşedintele Iohannis a insistat asupra importanţei valorificării pozitive a patrimoniului comun al celor două ţări de istorie, cultură şi limbă română, adăugând că acesta nu trebuie negat sau folosit în scop politic în Republica Moldova.

În ceea ce priveşte conflictul din Transnistria, preşedintele Iohannis a subliniat că, ţinând cont de interesele de securitate ale României, Bucureştiul este direct interesat de evoluţia acestei situaţii.

Cu privire la această problemă, şeful statului a mai declarat că, „din perspectiva României, care sprijină soluţionarea acestui conflict cu respectarea frontierelor internaţional recunoscute ale Republicii Moldova, este important de evitat orice soluţie care implică federalizarea Republicii Moldova sau altă formulă, care ar afecta vectorul său pro-european”.

În plus, în cadrul discuţiei sale cu Igor Dodon, preşedintele României a afirmat că este importantă sprijinirea eforturilor Guvernului de la Chişinău în direcţia reformării, europenizării şi eficientizării administraţiei, justiţiei şi a altor sectoare.

La rândul său, liderul moldovean a precizat că susţine „Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Moldova, care este foarte important, şi a arătat că integrarea europeană a Republicii Moldova este o prioritate pentru domnia sa”.

Nu în ultimul rând, preşedintele Dodon a ţinut să dea asigurări că nu se intenţionează „federalizarea Republicii Moldova ca element în cadrul soluţionării conflictului transnistrean, formula avută în vedere fiind cea a unui statut special”.

Scurta întrevedere dintre Iohannis şi Dodon a avut loc în contextul în care, la jumătatea lunii august, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia susţine o revenire la principiile prevăzute de aşa zisul Memorandum Kozak, care este un proiect de reglementare a conflictului transnistrean, coordonat de actualul vicepremier rus, Dmitri Kozak. Proiectul a fost lansat de Moscova în 2003 şi prevedea soluţionarea crizei transnistrene în urma unor tratative directe între Chişinău şi Tiraspol, acordarea dreptului de veto părţii transnistrene în problemele de politică externă ale Republicii Moldova, precum şi menţinerea unei baze militare ruse în Republica Moldova. Acest plan a fost respins de Chişinău la acea vreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne