Introvertit sau extrovertit? Tot ce trebuie să ştii despre ei

Să presupunem că vrei să organizezi o mini vacanţă de weekend. Alina cea extrovertită, îţi sugerează să mergeţi la un concert în aer liber. Cristina cea introvertită, doreşte să stea într-o cabană la munte.
introvertit extrovertit
introvertit extrovertit (introvertit extrovertit)

Nu-i aşa că poate fi frustrant? Se vede clar că prietenele tale au personalităţi diferite şi că nu există o singură soluţie ce poate să împlinească nevoile tuturor. Însă sincer vorbind, totul se reduce la îmbinarea dintre personalitatea extrovertită şi cea introvertită.

Care-i diferenţa între un extrovertit şi un introvertit?

Înainte de a intra în definiţii, cel mai important lucru pe care ar trebui să-l ştii, este că aceste caracteristici de a fi introvertit, respectiv extrovertit, sunt doar un spectru, iar cei mai mulţi dintre noi ne aflăm undeva între cele două extreme. Asta înseamnă că nimeni nu este doar într-un fel sau altul.

Pentru a face diferenţa dintre un introvertit şi un extrovertit, cea mai evidentă caracteristică este modul în care aceştia aleg să-şi reîncarce bateriile.

Un extrovertit sau cei care au tendinţe în această direcţie, se energizează când se află în contexte sociale. Nu îi deranjează să fie sub lumina reflectoarelor sau să fie în centrul atenţiei. Totuşi, întrucât nu petrec prea mult timp singuri, pot ajunge să se simtă extenuaţi din punct de vedere mental.

Pe de altă parte, un introvertit îşi încarcă bateriile petrecând timp singur. După o perioadă lungă petrecută în situaţii sociale aglomerate, au nevoie neapărat de o pauză pentru a se reenergiza.

Mai există şi a treia variantă, persoanele ambiverte, ce reprezintă majoritatea populaţiei. Aceste persoane se reîncarcă şi reenergizează printr-un mix de interacţiuni sociale şi timp singure.

Sună puţin cam vag? Haide să mergem puţin mai în profunzime în fiecare tip de personalitate.

1. Extrovertiţii, cei care vorbesc cel mai mult

- Pot vorbi despre orice cu oricine.

- Oamenii şi situaţiile sociale îi entuziasmează şi energizează.

- Nu-i deranjează să primească toată atenţia.

- De obicei iniţiază şi întreţin conversaţiile.

- Nu-i deranjează să întâlnească oameni noi.

2. Introverţii, cei care preferă să gândească mai mult decât să vorbească

- Fiind singuri este metoda numărul 1 de a se reîncărca.

- Ascultă şi observă mai mult decât să vorbească.

- Nu le plac conversaţiile de rutină.

- Preferă să nu fie în centrul atenţiei.

- Nu se simt confortabili să cunoască noi prieteni.

3. Ambiverţii, un mix între introvertit şi extrovertit

- De obicei se întreabă dacă au nevoie de timp petrecut singuri sau de stimulare externă.

- Ar putea să nu spună nimic toată conversaţia, însă împărtăşesc şi ei lucrurile de care sunt pasionaţi.

- Câteodată consideră conversaţiile de rutină ca fiind lipsite de sinceritate.

- Dacă se află în contextul potrivit, nu-i deranjează să primească atenţie, însă de cele mai multe ori preferă să stea pe margine.

- Se simt în regulă să stea de vorbă cu oameni noi, însă conversaţia este mai plăcută cu prietenii lor.

Oamenii de ştiinţă consideră că tendinţa este în funcţie de gene

Psihologul Hans Eysenck a descoperit că extrovertiţii şi introvertiţii au niveluri diferite de intensitate cu care simt experienţa prin care trec, reprezentând cât de mult minţile şi corpurile noastre sunt alerte şi reacţionează la stimuli. - Sursa, aici

Făcând o comparaţie, persoanele cu tendinţe extrovertite trec printr-un nivel mai scăzut de intensitate cu care experimentează în mod normal situaţiile prin care trec, ceea ce explică motivul pentru care aceştia caută stimuli şi emoţii intense din mediul din jur sau alte lucruri exterioare. Pe de altă parte, introvertiţii sunt opuşi în această privinţă.

Deja ştiu ce sunt. Totuşi, de ce contează?

Poate că deja ai făcut o mulţime de teste de personalitate, ştii câte ceva despre acest subiect, însă unii dintre noi încă nu ştim cum să ne acceptăm pe deplin. Extrovertiţilor li se spune să nu mai fie enervanţi, introvertiţii sunt percepuţi ca fiind anti sociali, în timp ce ambiverţii cred că au o personalitate divizată. Adevărul este că în momentul în care te autocunoşti, poţi să te înţelegi mai bine.

De asemenea, aceasta este o ocazie să cunoşti alte tipuri de personalitate şi să înveţi să interacţionezi cu ceilalţi, ceea ce-ţi poate îmbunătăţi în mod semnificativ viaţa socială cât şi cea personală.

Nu există o personalitate care este preferată alteia, fiind mult mai important să-i accepţi pe ceilalţi exact aşa cum sunt.

Introvertiţii socializează în doze mici şi se retrag când este nevoie

De multe ori, cei din jur consideră că eşti o persoană timidă căreia îi lipsesc abilităţile de comunicare interpersonale. Nu pune presiune pe tine să te comporţi ca un extrovertit. În timp ce gândeşti profund, îţi exprimi gândurile într-un mod elocvent şi dezvolţi relaţii de calitate şi autentice cu cei din jur.

În acelaşi timp, nu-i critica pe extrovertiţi pentru că ar fi enervanţi. Doar îţi exprimă emoţiile. S-ar putea ca în mod constant să interacţioneze cu tine şi ar trebui să-ţi protejezi timpul petrecut singur, de care ai nevoie tocmai pentru a nu-ţi cauza un stres mental prea ridicat.

Extrovertiţii, pe de altă parte, sunt mai vocali de felul lor

Unii oameni consideră că ai probleme de încredere în sine pentru faptul că vrei să fii mai mereu în lumina reflectoarelor, dar nu lăsa acest lucru să te oprească din a-ţi exprima gândurile şi opiniile.

De asemenea, îţi place să susţii oamenii din jur, însă ţine minte următorul aspect: introvertiţii au nevoie de spaţiul lor personal. Aşa că fii sigur că faci câţiva paşi în spate când a sosit momentul, altfel atitudinea ta empatică s-ar putea să se întoarcă împotriva ta.

Ambiverţii nu sunt anormali

Ţi se întâmplă să nu-ţi dai seama dacă eşti introvertit sau extrovertit? Fie că-ţi vine să crezi sau nu, majoritatea dintre noi suntem ambiverţi. Având caracteristici de la ambele extreme ale spectrului, eşti capabil de mai multă flexibilitate, pentru că îţi este confortabil să fii singur şi să îţi petreci timpul cu alte persoane.

De asemenea eşti mai stabil emoţional, având un echilibru între a fi sensibil, în timp ce nu eşti influenţat prea uşor. Această stabilitate îţi oferă şi o anumită intuitivitate, în timp ce ştii când să-ţi susţii punctul de vedere şi când să stai deoparte.

Indiferent unde te afli pe spectrul dintre a fi introvertit şi extrovertit, aminteşte-ţi să te accepţi exact aşa cum eşti.