Invazie de morse pe o plajă din Alaska: „Niciodată nu s-a văzut aşa ceva”

În Port Heiden au sosit brusc sute de morse, fapt nemaiîntâlnit până acum. Experţii se întreabă de ce: "Probabil că din cauza încălzirii climei şi topirii gheţii caută locuri noi".
Morse
Morse (Port Heiden, Alaska. Photograph: John Christensen Jr.)

Sute de morse au sosit în ultimele zile pe coasta Port Heiden din Alaska. Dacă de-a lungul anilor în această zonă au apărut doar câteva astfel de animale, acum numărul morselor a depăşit cu mult numărul sătenilor din apropierea plajei (puţin peste o sută de persoane). Sătenii afirmă că nu s-a văzut „niciodată aşa ceva”.

Descoperirea

Preşedintele Consiliului Comunal din Port Heiden, John Christensen Jr., a descoperit ciudata „invazie“ de morse, potrivit Guardian. Acesta se afla pe plajă când a simţit un miros ciudat: „Am căutat corpul vreunei foci sau vidre morte pe plajă, dar apoi am descoperit despre ce era vorba”.

Încălzirea globală

Experţii se întreabă care este motivul care a împins morsele să meargă spre coastele din Alaska. Potrivit lui Joel Garlich-Miller de la US Fish and Wildlife Service din SUA, animalele ar fi ales acest loc deoarece există o disponibilitate mai mare de hrană. De obicei, morsele îşi petrec iernile în Marea Bering, pe unele insule care se află la cel puţin 200 de kilometri distanţă de Port Heiden, dar odată cu retragerea gheţii - datorită încălzirii climatice – este foarte probabil că au început să se deplaseze în grupuri tot mai mari.

Riscurile pentru morse

Morsele din Pacific, Odobenus rosmarus divergens, sunt unele dintre cele mai mari animale din Arctica şi odată cu topirea substanţială a gheţii care afectează calotele polare apar incertitudini cu privire la viitorul lor. Din acest motiv, US Fish and Wildlife Service a efectuat în ultimii ani o serie de monitorizări pentru a verifica tipul de probleme cu care se confruntă acestea.

Cercetarea efectuată în strâmtoarea Bering - situată între Capul Dejnev, Rusia şi Capul Prince of Wales, Alaska - a arătat că platformele glaciare pe care trăiesc aceste mamifere marine mari au devenit mult mai subţiri.

Datele nu vorbesc încă, din fericire, de o scădere accentuată a speciei, dar au existat unele probleme legate de topirea gheţii şi acidificarea apelor care ar putea, în anii următori, să conducă la scăderea dramatică a numărului morselor.

Articol de referinţă: Unexpected walruses crowd beach of small Alaskan village

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură