Invazie de şobolani negri loveşte Spania

Alertă de şobolani negri în Spania!
Şobolan negru (Rattus rattus)
Şobolan negru (Rattus rattus) (captură web)

O specie rară de şobolani a fost localizată deja în Spania în zece puncte din centrul şi la periferia Madridului, precum şi în oraşe porturi precum Barcelona, ​​Palma de Mallorca şi în diferite zone ale Insulelor Canare. Această invazie ar putea deveni foarte periculoasă, potrivit sitului web elcaso.elnacional.cat.

Şobolanul negru (Rattus rattus) este originar din Asia şi este considerat una dintre cele mai nocive 100 specii exotice invazive de pe planetă, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Cântăreşte în jur de 250 de grame, este extrem de agil şi capacitatea sa de reproducere este uimitoare: femelele rămân active 9 luni pe an şi în medii urbane cu hrană abundentă se pot reproduce continuu, dând naştere la cinci sau şase serii pe an. De fiecare dată dau naştere de la 5 până la 18 pui. Când nasc sunt orbi şi nu au păr.

Trăiesc pe acoperişuri, în mansarde şi copaci

Adulţii măsoară între 16 şi 22 de centimetri lungime şi au coada fără păr şi acoperită cu solzi inelari. Doar coada măsoară între 17 şi 24 cm. Le place să trăiască în interior şi, spre deosebire de şobolanul gri, este specialist în căţărat. Îşi face cuiburi pe acoperişuri şi în copaci. De asemenea, apar în mansarde.

Mănâncă de toate, dieta lor depinzând de locul în care trăiesc. În mediul rural, de exemplu, se hrănesc cu vegetale, insecte, ouă de pasăre, fructe de pădure şi alte fructe şi se deplasează în parcuri şi grădini. Cu toate acestea, atunci când trăiesc în apropierea oamenilor, mănâncă tot ce este comestibil.

Transmit boli oamenilor

Experţii recomandă să se sigileze bine fisurile din clădiri pentru a preveni pătrunderea acestora, iar gunoiul nu ar trebui să fie accesibil acestor animale. Această specie poate transmite boli persoanelor, cum ar fi salmonella sau leptospiroză (cunoscută şi sub numele de Boala lui Weil). În acest caz, simptomele principale sunt febra, dureri de cap foarte severe, dureri musculare, dureri de articulaţii şi dureri osoase.