Investigaţie RISE Moldova: Metalferos, una dintre afacerile ascunse ale lui Plahotniuc

(rise.md / Sergiu Brega)

Cazul Metalferos, o societate pe acţiuni cu capital de stat profilată pe colectarea deşeurilor de metale şi căpuşată în mod tradiţional sub diferite regimuri politice, dar care stagnează de ceva timp, aduce lumină în viaţa secretă a fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vlad Plahotniuc, care a fugit din ţară imediat ce a pierdut puterea.

Jurnaliştii RISE Moldova au intrat în posesia unei scurgeri de informaţii în volum de 3,58 GB care cuprinde peste patru mii de pagini cu documente din mai multe cauze penale, scheme grafice şi extrase de cont.

„Scurgerea de date provine din corespondenţa operativă a procurorilor moldoveni cu diferite bănci din ţară şi din străinătate. Sub deplina protecţie a anonimatului, un avertizor de integritate din magistratură reclamă presiunile din acest dosar, care implică aproape tot spectrul politic din Republica Moldova cuprins între preşedintele Igor Dodon şi oligarhul Plahotniuc”, notează RISE Moldova.

Din documentele publicate de reporterii RISE, rezultă că Plahotniuc dirija cel puţin trei companii care au făcut zeci de milioane de dolari pe spatele Metalferos, aceasta fiind una dintre afacerile ascunse ale acestuia.

Amintim că la sfârşitul lunii august, în cadrul unei conferinţe de presă, Procurorul General, Alexandru Stoianoglo, a afirmat că statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei prin intermediul întreprinderii „Metalferos” şi al mai multor companii private nerezidente, controlate de fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, aflat în Statele Unite în acest moment.

„Monopolul în acest domeniu a fost posibil în urma unor modificări a cadrului normativ în anul 2006-2007, promotor al acestora fiind Ministerul Economiei şi Comerţului, condus pe atunci de către actualul preşedinte Igor Dodon, iar director financiar al S.A. ʻMetalferosʼ în toată această perioadă a fost însuşi naşul de cununie al lui Igor Dodon, Sergiu Catană”, a precizat atunci deputatul PAS Lilian Carp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe