Investigatorii turci cercetează Consulatul saudit din Istanbul pentru a doua oară


Barieră a poliţiei turceşti plasată la Consulatul saudit din Istanbul, 11 octombrie 2018
Barieră a poliţiei turceşti plasată la Consulatul saudit din Istanbul, 11 octombrie 2018 (Captură Foto)

Investigatorii turci au percheziţionat Consulatul saudit din Istanbul pentru a doua oară, ca parte a investigaţiei cu privire la jurnalistul dispărut Jamal Khashoggi, despre care oficiali turci susţin că a fost asasinat în clădirea consulatului.

Khashoggi - un critic al Regatului - nu a mai fost văzut de când a intrat în consulat în 2 octombrie, potrivit RFE/RL.

Miercuri, organizaţii media turceşti pro-guvernamentale au raportat că jurnalistul, un rezident american şi contributor la ziarul american The Washington Post, a fost ucis prin dezmembrarea treptată a trupului său de către o echipă de asasini saudiţi.

Totodată, investigatorii au examinat grădina consulatului şi vehiculele consulare, au precizat martori oculari.

În timpul primei percheziţii, din 15 octombrie, investigatorii au luat mostre de sol şi ADN.

În plus, investigatorii au percheziţionat în această dimineaţă reşedinţa consulului saudit Muhammad al-Otaibi, care a plecat din Turcia cu un zbor comercial în 16 octombrie.

Secretarul de stat american Mike Pompeo s-a întâlnit miercuri cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre cazul jurnalistului Khashoggi.

În context, o declaraţie a Departamentului de Stat american a susţinut că Pompeo a oferit asistenţa SUA investigaţiei turceşti asupra dispariţiei lui Khashoggi.

Marţi, Pompeo a avut întâlniri în Riad cu Regele Salman şi prinţul moştenitor Mohammed bin Salman – care a fost foarte criticat de Khashoggi.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat că aşteaptă un raport complet al lui Pompeo, cu care urmează să se întâlnească joi.

Trump a afirmat că SUA a cerut Turciei să prezinte dovada audio sau video aparent aflată în posesia sa, care ar clarifica cazul.

Ziarul turcesc Yeni Safak a publicat miercuri ceea ce a declarat că sunt detalii dintr-un material audio care aparent documentează torturarea şi interogarea lui Khashoggi în interiorul Consulatului.

Publicaţia a precizat că jurnalistul a fost ucis în şapte minute şi că torţionarii i-au tăiat degetele de la mâini în timpul interogatoriului. Apoi, asasinii i-au tăiat capul şi l-au dezmembrat, potrivit raportului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe