Ioan Mircea Paşcu, comisar european fără portofoliu. Dan Alexe: Va primi 20.000 de euro fără să facă nimic

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu
Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu (Epoch Times România)

Propus de Guvernul Dăncilă pentru funcţia de comisar european în locul Corinei Creţu, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu va primi titulatura visată, dar nu şi un portofoliu. Potrivit anunţului făcut vineri de un purtător de cuvânt al Executivului european, preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker şi-a motivat gestul prin faptul că timpul până la încetarea mandatului actualei Comisii, 31 octombrie, este prea scurt, relatează G4Media.

În aceeaşi situaţie este şi Kadri Simson, propunerea Estoniei pentru a ocupa locul de comisar lăsat liber de Andrus Ansip.

”Pe 11 iulie, preşedintele (Comisiei – n. red.) i-a intervievat pe cei doi candidaţi pentru posturile de comisari interimari propuşi de România şi Estonia (…) El a decis să nu le aloce portofolii specifice celor doi având în vedere perioada scrută de timp rămasă până la finalul mandatului. Ei vor lua însă parte la activităţile Comisiei şi vor avea permisunea să ia parte la proiectele de echipă. În scrisorile trimise celor doi comisari desemnaţi, preşedintele Juncker le-a reamintit responsabilităţile pe care le au în calitate de membri ai Comisiei, inclusiv obligaţia de a se supune celor mai înalte posibile standarde profesionale şi etice”, se arată în declaraţia purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene.

În ceea ce priveşte portofoliile comisarilor demisionari Corina Creţu, respectiv Andrus Ansip, acestea au fost transferate săptămâna aceasta, cu titlu interimar, altor doi comisari europeni în funcţie. Portofoliul Politicii Regionale, deţinut de Corina Creţu, a fost preluat de comisarul în funcţie pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn iar cel al comisarului Andrus Ansip, Piaţa Unică Digitală, de către comisarul în funcţie pentru Uniunea energiei şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Fara portofoliu, dar banul e ban...

Paşcu nu a primit portofoliu în schimb va încasa o indemnizaţie de 20.000 de euro/lună, remarcă jurnalistul Dan Alexe. În plus, social-democratul va beneficia şi de primă de instalare, alocaţie lunară de reşedinţă etc., scrie Alexe pe Facebook.

"Jean-Claude Juncker a vrut să facă o glumă de plecare şi, pentru că Dăncilă i l-a băgat pe gât pe Ioan-Mircea Paşcu până în noiembrie, în locul Corinei Creţu, Juncker a fost obligat să-l accepte, deşi o rugase să n-o facă… dar nu i-a dat nici un portofoliu, că nu are ce să-i dea, pentru alea patru luni. Aşa că Paşcu va primi 20.000 euro pe lună ca să stea degeaba.

Ar putea să nu se ducă deloc, da, aveţi dreptate. Oricum e vacanţă acuş, nu-i nimic de făcut acolo. Dar, stai, că dacă nu se duce nu primeşte nici prima de instalare de 40.000 euro, nici ăia 3.000 de alocaţie lunară de reşedinţă (în afara salariului de 20.000 pe lună) şi nici prima de plecare. Ca să iei primă de instalare şi primă de plecare trebuie să te duci oleacă, chiar dacă ăia nu te suportă şi abia se stăpânesc să nu te bată peste faţă. Dar nu te obligă nimeni să ieşi din birou. Sau, dacă vrei să-i chinui, te duci peste ei din când în când, intri cu un taburet, te aşezi şi, când vezi că te privesc în tăcere, spui suav: "Am venit şi eu la voi".