Ioan Niculae, scriitor de penitenciar. Magnatul a produs cinci cărţi în doar patru luni şi cere să fie eliberat

Ioan Niculae, patronul INTERAGRO.
Ioan Niculae, patronul INTERAGRO. (Facebook)

Trimis după gratii în dosarul "Mită la PSD", Ioan Niculae şi-a descoperit, ca mai toţi deţinuţii celebri ai ţării, veleităţile de scriitor. Dornic de o eliberare cât mai rapidă, cel mai bogat român se ludă cu paternitatea a cinci cărţi scrise în puşcărie şi speră că magistraţii, impresionaţi de activitatea sa literară, să-l elibereze condiţionat, deşi n-a ispăşit nici măcar o treime din pedeapsă.

Potrivit digi24.ro, milionarul, condamnat la 2 ani şi jumătatea de închisoare va afla luni dacă va fi eliberat condiţionat din închisoare după doar patru luni de detenţie. Cererea avocaţilor săi se bazează pe prodigioasa activitate de scriitor a afaceristului - cinci cărţi în patru luni.

Previzibil, procurorii nu sunt de acord cu eliberarea magnatului şi susţin că acesta ar trebui să ispăşească cel puţin zece luni de închisoare pentru ca procedura pentru eliberare condiţionată să fie îndeplinită. Pentru a putea ajunge la o decizie, judecătorii au cerut concluzii scrise din partea ambelor părţi.

Cărţile lui Ioan Niculae

Cele cinci cărţi ale lui Niculae au fost scrie în patru luni, în condiţiile în care omul de afaceri a mai şi muncit după gratii, timp de 80 de zile, pentru care a obţinut o reducere a pedepsei cu 16 zile.

Subiectele tratate de cele cinci cărţi sunt din domeniul agriculturii şi chimiei, domenii în care Niculae s-a îmbogăţit. Lucrările, dintre care digi24 menţionează "Bioetanolul, combustibilul viitorului" şi "Valorificarea energetică a biomasei" ar fi fost evaluate de profesori universitari care le-au declarat că sunt valoroase din punct de vedere ştiinţific.

„Au fost certificate lucrările prin rapoarte şi note ale unor profesori universitari şi profesori emeriţi doctori. De aici rezultă că lucrările au caracter ştiinţific, că sunt utile publicului iar aceste rapoarte, aceste caracterizări ale lucrărilor au fost făcute de specialişti în domeniile respective”, a declarat unul din avocaţii lui Niculae.

Context

Reamintim că, pentru fiecare "carte" scrisă, un puşcăriaş beneficiază de o scutire de pedeapsă de 30 de zile iar comisiile de eliberare condiţionată din penitenciare avizează orice carte care vine cu recomandarea unui profesor universitar.

Potrivit Adevărul.ro, cartea poate conţine orice, pentru că legea nu stabileşte cine ar trebui să decidă dacă este sau nu lucrare ştiinţifică şi, mai mult, legea nu obligă profesorul şi pe nimeni altcineva să citească şi să evalueze lucrarea deţinutului, aşa că, profitând de aceste carenţe legislative, puşcăriaşii se transformă în scriitori.

Mai multe informaţii despre cum poate un puşcăriaş deveni scriitor pot fi accesate aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne