Iohannis a prezentat programul prezidenţial "România lucrului bine făcut"

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Klaus Iohannis, candidatul ACL la preşedinţia ţării, şi-a prezentat luni, la Palatul Parlamentului, programul pentru alegeri ”România lucrului bine făcut”, în prezenţa a aproape 800 de persoane.

La eveniment au fost prezenţi parlamentari PNL şi PDL, reprezentanţi ai societăţii civile şi diplomaţi de la ambasadele din Bucureşti, precum şi simpatizanţi ai ACL. Printre cei care au luat cuvântul au fost Gheorghe Piperea şi Emil Hurezeanu, care a fost şi moderatorul evenimentului.

La final, Klaus Iohannis a prezentat programul ”România lucrului bine făcut”, care a fost distribuit invitaţilor.

Programul prezidenţiabilului ACL are 78 de pagini şi este împărţit în două capitole mari: ”Un proiect pentru viitorii 10 ani – România lucrului bine făcut” şi ”11 teme majore de dezbatere şi consens naţional".

”Eu cred că ceea ce ni se potriveşte este tocmai filosofia lucrului bine făcut. Vine din trecutul nostru, din ceea ce am construit ca naţiune de-a lungul timpului. Există părţi din moştenirea noastră istorică şi culturală care sunt expresia «lucrului bine făcut» şi cu care ne mândrim (...). De ce România lucrului bine făcut este o viziune prezidenţială? Pentru că preşedintele este cel care poate imprima o direcţie naţiunii”, a afirmat candidatul la preşedinţie din partea ACL.

Liderul PNL a vorbit despre independenţa justiţiei, statul de drept, parteneriatul strategic cu SUA şi apartenenţa la NATO şi UE, precum şi despre educaţie, sănătate şi sistemul de pensii.

Iohannis a susţinut şi continuarea procesului de revizuire a Constituţiei, descentralizare şi regionalizare, precum şi reformarea sistemului electoral şi de finanţare a partidelor.

"Dacă vrem altfel de politică, trebuie să începem prin a avea un preşedinte cu altă conduită, ţinută şi expresie publică. Am văzut că Victor Ponta vrea să fie un preşedinte util. Util cui? Util baronilor? Util puşcăriabililor? Util clientelei politice? Românii pot judeca deja între modelul de politician aşa-zis 'util' şi modelul pe care eu l-am asumat: acela bazat pe seriozitate, respect, competenţă şi rezultate măsurabile. Sunt câteva domenii importante în raport cu care, ca Preşedinte, mă angajez să fiu garant. Iar când spun 'garant', înţeleg prin asta că voi fi ferm în faţa oricăror abuzuri sau derapaje, din partea oricui", a susţinut Iohannis.

"Veţi avea în mine garantul marilor orientări de politică externă şi de securitate ale României: parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană. Aceste mari orientări trebuie consolidate şi trebuie să capete o nouă dimensiune calitativă. România trebuie să se afirme ca un aliat de încredere şi ca partener respectat, cu identitate bine conturată în Uniunea Europeană, în NATO şi alte organisme de cooperare regională şi internaţională. În viitorii 10 ani, România poate deveni un reper important pe harta geopolitică mondială, prin furnizarea de securitate în plan regional. În perspectiva acestui rol, voi susţine, în calitate de Preşedinte al României, majorarea bugetului pentru apărare la 2% din PIB", a asigurat prezidenţiabilul ACL.

Eu cred că ceea ce ni se potriveşte este tocmai filosofia lucrului bine făcut

Totodată, Iohannis a precizat ca va fi un garant al statului de drept şi al independenţei justiţiei. "Statul de drept nu este o noţiune abstractă, ci una cât se poate de concretă. În vreme ce stânga doar afirmă acest principiu, parlamentarii săi votând în mod constant pentru menţinerea imunităţii celor urmăriţi penal, dreapta se poziţionează în mod clar în sensul susţinerii demersurilor justiţiei. Tema independenţei justiţiei ne diferenţiază astăzi de stânga politică. Consolidarea statului de drept este instrumentul prin care ne putem opune 'baronizării' şi feudalizării României", a susţinut prezidenţiabilul ACL.

Preşedintele PNL a mai explicat că doreşte ca proiectul său să fie preambulul unui proiect de ţară şi că în afara elementelor care ţin în mod direct de exercitarea mandatului şi atribuţiilor prezidenţiale, propune opiniei publice 11 teme de dialog şi acord.

Iohannis s-a referit, printre altele, la sistemele publice de educaţie, sănătate, pensii, la asigurarea unei creşteri economice sustenabile, la agricultură generatoare de locuri de muncă, la infrastructură care să conecteze România la Occident.

Referitor la reforma instituţiilor politice şi administraţiei, Iohannis a menţionat că o temă prioritară este modificarea Constituţiei: "Misiunea mea, în calitate de viitor Preşedinte al României, este ca în anul 2015 să relansez şi să impulsionez finalizarea dezbaterilor cu privire la schimbarea Constituţiei".

Candidatul la prezidenţiale a arătat că a doua temă importantă a anului 2015 este reforma de fond a legislaţiei electorale: "România nu-şi mai poate permite un nou mandat parlamentar în condiţiile unui sistem electoral care generează anomalii precum: creşterea artificială a numărului de parlamentari, obţinerea de mandate cu un număr insignifiant de voturi şi, în ultimă instanţă, degradarea accentuată a încrederii cetăţenilor în instituţiile democraţiei reprezentative".

Iohannis a mai afirmat că este în favoarea votului electronic şi în favoarea votului prin corespondenţă, în condiţiile asigurării unei securităţi depline, astfel încât să nu existe suspiciuni în ce priveşte corectitudinea procesului electoral.