Iohannis a promulgat legea care permite Guvernului să emită ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare

Liviu Dragnea nu va mai fi "obligat" să cheme parlamentarii la lucru în vacanţe, astfel încât Guvernul său să poată legifera. Seful statului a promulgat legea ce permite cabinetului Grindeanu să dea ordonanţe fără să se mai formalizeze de Parlament.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele Iohannis a promulgat, luni, legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, după ce, cu patru zile înainte, judecătorii CCR au respins sesizarea partidelor de opoziţie privind respectivul act normativ.

Reamintim că parlamentarii PNL, USR şi PMP au depus pe 6 ianuarie o sesizare de neconstituţionalitate privind legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe. Argumentele lor nu i-au convins însă pe judecători.

"Am respins obiecţia de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată. Soluţia este în consensul practicii noastre obişnuite în această materie. Dar, nu practica ne-a determinat să dăm această soluţie, ci faptul că sunt neîntemeiate criticile. Criticile în ceea ce priveşte regulamentul - că nu s-au respectat zilele şi orele prevăzute acolo - nu sunt chestiuni de constituţionalitate şi nu sunt chestiuni pe care să le verifice Curtea Constituţională.

Pentru noi, ar fi o chestiune de neconstituţionalitate prevederea din regulament (al Camerei Deputaţilor - n.r.) care nu asigură o dezbatere sau aplicare a legii şi Constituţiei în spiritul ei. În ceea ce priveşte celelalte critici - că ar fi fost abordate probleme de lege organică - nici acestea nu sunt întemeiate, pentru că, din cuprinsul proiectului de lege, nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau mai ales că Guvernul nu ţine cont de chestiunea constituţională de a aborda domeniul legii organice", a precizat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, după respingerea sesizării partidelor din opoziţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne