Iohannis, acuzat de planuri obscure. Tăriceanu: Vă asumaţi o grea răspundere faţă de poporul român

"Vă solicit în modul cel mai ferm să renunţaţi la încercarea antidemocratică de a inversa rezultatul alegerilor şi să luaţi măsuri pentru ca acţiunea politică democratică şi responsabilă să ia locul escaladării manifestaţiilor stradale", i-a transmis preşedintelui, într-o scrisoare deschisă, Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să renunţe la planurile de "a inversa rezultatul alegerilor" şi să se implice pentru a evita "o escaladare" a manifestaţiilor din stradă, în caz contrar "îşi asumă o grea răspundere faţă de poporul român", a solicitat, "în modul cel mai ferm", liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unei scrisori deschise adresate primului om din stat.

Vă prezentăm mai jos scrisoarea lui Tăriceanu:

Stimate domnule Preşedinte,

Ieri, am făcut un apel public la toţi liderii politici, printre care v-am inclus, să facă uz de influenţa pe care o au asupra susţinătorilor şi simpatizanţilor, pentru ca demonstraţiile de stradă să înceteze. S-a ajuns în apropierea unui punct de inflexiune, iar continuarea protestelor sub această formă este impredictibilă, poate degenera, poate deveni periculoasă şi poate scăpa de sub control, iar efectele sunt imprevizibile.

Motivul demonstraţiilor pentru unii, pretext pentru alţii, a fost procedura prin care Guvernul a adoptat Ordonanţa. Cabinetul Grindeanu a făcut pasul înapoi, ceea ce poate fi interpretat ca o recunoaştere implicită a greşelii comise în această speţă. Decizia guvernului de abrogare a OUG 13/2017 demonstrează fără echivoc că nu a existat o agendă ascunsă şi nici nu avea vreo anumită “dedicaţie”. Dacă Ordonanţa ar fi fost motivul real al prezenţei în stradă a multor manifestanţi, era normal ca după abrogarea ei protestul să înceteze. Nu s-a întâmplat aşa, pentru că o parte a demonstranţilor a trecut la o nouă revendicare: demisia Guvernului. Dacă partidele şi autorităţile publice, printre care se numără şi Preşedintele României, ar accepta ca decizia politică să fie transferată străzii, s-ar anula rolul constituţional al instituţiilor alese democratic şi s-ar deturna atribuţiile celorlalte instituţii ale statului, ceea ce ar conduce la o disoluţie a puterii statale şi la un haos generalizat.

Din informaţiile mele directe, din relatările presei, dar mai cu seamă din afirmaţia Dumneavoastră, cum că ”românii mei se află în stradă”, rezultă că masa demonstranţilor a fost alcătuită din două categorii: cetăţeni cu simpatii politice diverse, dar sincer nemulţumiţi de Ordonanţă şi a doua categorie, susţinători ai partidelor care au pierdut de o manieră categorică alegerile şi pentru care aceasta era un bun pretext pentru anularea rezultatului alegerilor. Printre aceştia din urmă vă număraţi şi Dumneavoastră, fiind chiar unul dintre promotori. Acţiunile pe care le-aţi întreprins ca Preşedinte în perioada campaniei electorale şi ulterior s-au situat în afara Constituţiei, v-au consacrat drept partizan activ al unor forţe politice şi oculte şi v-au descalificat din rolul de moderator conferit de Constituţie. Participarea Dumneavoastră sub însemnele instituţiei prezidenţiale la o demonstraţie neautorizată, descinderea neconstituţională la o şedinţă a Guvernului, directivele publice pe care le-aţi dat CSM şi Avocatului Poporului, imixtiunile de notorietate în activitatea Justiţiei şi lipsa Dumneavoastră de reacţie la ceea ce poate deveni un pericol major asupra democraţiei, sunt tot atâtea argumente că v-aţi situat în afara Constituţiei.

Domnule Preşedinte Klaus Iohannis,

V-aţi poziţionat public în fruntea forţelor politice care au pierdut alegerile fără echivoc, dar funcţia vă obligă să vă supuneţi majorităţii votului popular liber exprimat pe 11 decembrie şi să acceptaţi că partidele pentru care aţi militat şi continuaţi să militaţi împotriva prevederilor constituţionale, vor sta în Opoziţie timp de 4 ani. Preşedintele României ar fi trebuit să fie primul care să îndemne ca dialogul politic purtat în Parlament să ia locul demonstraţiilor de stradă o dată cu abrogarea OUG 13/2017. Tăcerea Dumneavoastră este un îndemn implicit la escaladarea protestelor devenite nelegitime o dată cu abrogarea Ordonanţei şi este mai mult decât grăitoare în legătură cu planul instaurării ”guvernului meu”, contrar rezultatului alegerilor.

Având în vedere cele de mai sus, vă solicit în modul cel mai ferm să renunţaţi la încercarea antidemocratică de a inversa rezultatul alegerilor, să abandonaţi activităţile Dumneavoastră neconstituţionale şi să luaţi acele măsuri la care vă obligă funcţia, pentru ca acţiunea politică democratică şi responsabilă să ia locul escaladării manifestaţiilor stradale.

În caz contrar, pe lângă faptul că nu veţi reuşi să vă duceţi la bun sfârşit planurile de anulare a rezultatului alegerilor, vă asumaţi o grea răspundere faţă de poporul român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne