Iohannis, criticat pe Facebook: "M-am săturat de vorbe goale spuse din spatele unui costum negru"

Şeful statului a atras un val de reproşuri pe Facebook din partea românilor nemulţumiţi de modul în care funcţionează sistemul de Sănătate şi de faptul că a trebuit ca presa să atragă atenţia că spitalele colcăind de bacterii folosesc dezinfectanţii diluanţi, pentru ca autorităţile să se sesizeze.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

La scurt timp după ce, într-un discurs ţinut la Cotroceni, a apărat modul în care SRI şi-a făcut datora în problematica infecţiilor intraspitaliceşti - discurs ce i-a atras criticile lui Tolontan - Klaus Iohannis a reluat şi pe Facebook subiectul dezastrului din spitale.

"Nepăsarea şi corupţia în sistemul de sănătate publică au consecinţe dramatice. Am inclus pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc vinerea viitoare, subiectul crizei din sănătate. Ministerul Sănătăţii şi celelalte instituţii care au informaţii trebuie să vină cu soluţii, pe lângă prezentarea situaţiei. CSAT este cadrul în care sunt discutate astfel de subiecte care pun în pericol securitatea cetăţenilor, dar rezolvarea ţine de Ministerul Sănătăţii, responsabil să propună norme îmbunătăţite şi să creeze proceduri. Totodată, cei vinovaţi de încălcarea legii este obligatoriu să fie cercetaţi şi pedepsiţi. Pacientul trebuie să fie în centrul sistemului. Acesta nu este un slogan, ci principiul care stă la baza construirii unui sistem public de sănătate cu adevărat eficient.", scrie şeful statului pe Facebook.

Dacă discursul de ieri de la Cotroceni i-a atras criticile lui Tolontan - jurnalist care, alături de echipa sa de la GSP a realizat investigaţiile ce au declanşat scandalul Hexi Pharma - postarea de pe Facebook nu a întârziat nici ea să atragă comentarii critice din partea cetăţenilor nemulţumiţi de modul în care autorităţile au tratat problema infecţiilor intraspitaliceşti. De asemenea, multe persoane s-au plâns de spitale, de corupţie, de felul în care funcţionează sistemul şi, desigur, au existat şi câţiva care au apreciat poziţia preşedintelui.

Redăm câteva dintre comentarii.

"Aşa m-am săturat de vorbe, am impresia că sunteţi toţi o apă şi un pământ... să vină un jurnalist să descopere ca în spitale medicii folosesc dezinfectante diluate de mii de ori? să nu va vina să credeţi că un jurnalist va da totul pe tavă şi mai ales că a făcut publice aceste date (respect d-lui Tolontan). Nu ştiu dacă mi am pierdut recent un părinte din cauza septicemiei sau poate chiar a luat un virus (asta s-a întâmplat în spitalul judeţean din Sibiu... d-voastră aţi condus acel oraş atâţia ani şi spitalul arată groaznic). Aşa m-am săturat de tot politicul, de vorbe goale spuse din spatele unui costum negru... faceţi odată ceva bun pentru oameni pentru că aveţi toate instrumentele şi pârghiile necesare..?", scrie un cetăţean.

"Iohannis: SRI şi-a făcut datoria, unii demnitari nu au citit cu atenţie notele SRI sau le-au ignorat." (sursa: ZF.ro). Cine sunt acei demnitari d-le preşedinte, cu nume şi prenume, pentru că în această situaţie vorbim de viaţa sau de moartea unor oameni nevinovaţi şi incapabili să-şi poată apără sănătatea. Cine răspunde pentru moartea lor şi tragedia familiilor. Poate nu înţelegeţi că sănătatea publică a cetăţenilor este o problemă ce ţine de securitatea naţională, problemă care ar fi trebuit să intre în atenţia dvs. ca preşedinte al CSAT. Care este ultima informare primită de dvs. la care i-aţi dat importanţă cuvenită. Deoarece ma îndoiesc de faptul că SRI-ul a informat numai foşti demnitari şi pe dvs. de un an şi jumătate, NU. Asta ar fi trebuit să răspundeţi azi la întrebările jurnaliştilor.", scrie un altul.

"Frumos spus! Teoria ca teoria, da practica ne omoară!Apropo Domnule Preşedinte, parcă şi pe Dumneata te-a Informat SRI în legătură cu dezastrul din sănătate, da nimic, nimic nu aţi întreprins în timpul de când aţi preluat mandatul!!!! Da staţi niţel că nu v-a Informat TOLONTAN!! Ghinion!!! Apropo de: nu vorbe ci fapte!!!!", ridică problema un cetăţean.

"Banii care s-au furat, cum se vor recupera, şi.... de la cine? Daunele morale, de unde se vor plăti? Pe noi asta ne interesează. Chiar dacă vor fi închişi cei vinovaţi, pagubele de unde se vor plăti? Sper că nu din buzunarele cetăţenilor!", întreabă alt cetăţean.

"România lucrului bine făcut ? Cu oameni ce mor cu zile prin spitale, cu un prim ministru slugă şi un preşedinte pasionat de călătorii prin toate colţurile lumii. O călătorie prin satele rupte de lume sau curtea, casa unor bătrâni cu pensie de 2 lei cam pe când este programată ? O călătorie, o vizită în casele unor români care văd negru în faţa ochilor de foame cam pe când ? Sau nu-s importanţi pentru nişte bolovani plimbători ? În campanie nu aţi arătat sau spus ceea ce se vede acum, că urâţi ţara asta şi românii.", îi reproşează altă persoană lui Iohannis.

"Stiu că ţara aceasta aţi luat.o în primire distrusă! Ştiu şi că este foarte greu ca peste noapte să o puneţi la punct! Dar dacă vreţi asta, încet încet poate va fi din nou armonie! Lumea s-a înrăit din cauza aceasta! încercaţi să rezolvaţi pe rând handicapurile acestei Românii! Iar dacă vindecare totală nu va fi, măcar amelioraţi!", scrie o altă persoană.