Iohannis, despre "aleasa" lui Toader: DNA are nevoie în frunte de o persoană independentă. Nu putem face paşi înapoi

Şeful statului, Klaus Iohannis, nu pare prea încântat de propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru funcţia de procuror-şef al DNA, propunere înaintată în ciuda avizului negativ venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii.
Klaus Iohannis, la deschiderea Summitului Celor Trei Mări
Klaus Iohannis, la deschiderea Summitului Celor Trei Mări (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bruxelles, unde are loc reuniunea Consiliului European, despre propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru şefia DNA.

Întrebat dacă va accepta propunerea lui Tudorel Toader pentru funcţia de procuror-şef al DNA, respectiv Adina Florea, şeful statului a replicat că este "o discuţie pe care o vom face acasă", însă a dat semnale în direcţia unui eventual refuz.

"România nu poate să facă paşi înapoi în lupta anticorupţie, este inadmisibil şi nu voi accepta niciodată aşa ceva. Ne dorim, îmi doresc o luptă anticorupţie serioasă. Pentru asta DNA are nevoie în frunte de o persoană independentă, o persoană hotărâtă să îşi asume această luptă dificilă, grea, dar o luptă dreaptă. Nu este posibil să facem paşi înapoi în lupta anticorupţie unde România ajunsese să fie dată exemplu pozitiv. Este clar că aici apar de asemenea probleme grave în felul cum se aplică procedurile. Avem un aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii, aviz care conţine câteva lucruri care trebuie să ne dea foarte, foarte mult de gândit. Chestiunea mă preocupă şi voi face declaraţii pe această chestiune când ne întoarcem în ţară. Iar până atunci am solicitat departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri, după care putem să vorbim mai mult. Dar, încă o dată, nu voi accepta nimic ce reprezentă un pas înapoi în lupta anticorupţie", a declarat Iohannis.

Preşedintele a precizat că nu o cunoaşte personal pe aleasa lui Tudorel Toader, care a primit aviz negativ de la Secţia de procurori a CSM.

"Nu cunosc persoana şi nici nu cred că este nevoie acum să cunosc persoana, voi studia documentele înaintate pentru nominalizare după care o să vorbim acasă mai multe", punctat Iohannis.