Iohannis, despre integrarea europeană a Moldovei: O scurtătură via unirea cu România cred că nu este o cale foarte fezabilă

România este foarte hotărâtă să sprijine Republica Moldova în parcursul ei european, a declarat Iohannis la Bruxelles, precizând însă că nu crede că integrarea europeană a Moldovei de peste Prut este, în prezent, o soluţie fezabilă.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Integrarea europeană a Republicii Moldova prin unirea cu România nu este o cale fezabilă în acest moment, a opinat vineri preşedintele Iohannis.

"Nu cred că putem să abordăm chestiunea printr-o cale indirectă. Moldova este clar angajată pe calea europeană şi, deocamdată, are Acordul de Asociere şi toată legislaţia secundară care decurge acolo, între timp, este perfectată, dar trebuie toate acestea implementate şi parcursul Moldovei trebuie consolidat. După care, Moldova trebuie ea să se hotărască dacă vrea să înceapă un parcurs care duce spre Uniunea Europeană sau nu. O scurtătură via unirea cu România cred că nu este o cale foarte fezabilă în acest moment", a declarat Iohannis, la Bruxelles, întrebat de presă cum apreciază integrarea europeană a Republicii Moldova prin unirea cu România.

Preşedintele a mai declarat că Republica Moldova este, dacă vorbim de Parteneriatul Estic, în centrul preocupărilor româneşti şi a apreciat că "există semne bune."

"Reformele merg înainte, sigur, mai este foarte mult de lucru, dar există ameliorări care ne fac să fim încrezători că Republica Moldova chiar îşi doreşte să accentueze şi consolideze parcursul european", a susţinut Iohannis.

Totodată, întrebat cât de gata este România să susţină mai departe integrarea europeană a Republicii Moldova, ţinând cont că la Chişinău sunt anumite voci care vorbesc despre anumite derapaje democratice, mai ales după adoptarea unui nou cod electoral mixt, Iohannis a răspuns:

"România este foarte hotărâtă să sprijine Republica Moldova în parcursul ei european. Dacă acest parcurs va însemna integrare în Uniune sau altceva, depinde, evident, de moldoveni şi nu de noi, în România, dar noi suntem dispuşi să continuăm sprijinul în sensul dorit, evident, de Republica Moldova, cu speranţa totuşi că acest parcurs va fi unul european."

Klaus Iohannis a mai precizat că s-a întâlnit la Bruxelles cu premierul moldovean Pavel Filip, şi că a discutat cu el respectivele chestiuni.

Preşedintele Iohannis ia parte la Bruxelles la Summitul Parteneriatului Estic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne