Iohannis, despre scandalul SIPA: "Este interesant cum apar aceste ciorbe reîncălzite în spaţiul public, la anumite momente politice"

Ministerul Justiţiei trebuie să lămurească ce conţine arhiva SIPA, dacă au fost scurgeri sau nu şi dacă aceasta trebuie desecretizată, a declarat Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

La anumite momente politice, în spaţiul public apar „ciorbe reîncălzite", a declarat joi preşedintele Iohannis, referindu-se la scandalul arhivei SIPA despre care jurnalistul Dan Andronic (urmărit penal în două dosare) a susţinut că ar fi fost fotocopiată ilegal.

"Este interesant de urmărit cum apar aceste ciorbe reîncălzite în spaţiul public, la anumite momente politice şi cum, dintr-odată, unii devin amnezici, alţii devin tăcuţi, alţii devin vorbăreţi. Nu cred că aceasta este o temă care trebuie să rămână mult în spaţiul public şi aştept de la domnul ministru al Justiţiei ca, în mod transparent şi tranşant, să clarifice această discuţie", a declarat preşedintele, citat de Gândul.info.

Iohannis a mai precizat că tema privind arhivele SIPA "nu a fost tratată cu suficientă atenţie şi suficientă transparenţă", la momentul în care a fost tranşat subiectul şi că primul lucru care trebuie stabilit de Ministerul Justiţiei este dacă arhivele trebuie sau nu desecretizate.

"Am urmărit că în spaţiul public tema «SIPA» a redevenit foarte prezentă. Cred că aici avem de a face cu o chestiune care la vremea respectivă nu a fost tratată cu suficientă atenţie şi, cu certitudine, nu cu suficientă transparenţă. Această arhivă SIPA a ajuns prin lipsă de informaţii în spaţiul public aşa, un fel de mare secret naţional, ceea ce nu cred că este şi cred că Ministerul Justiţiei, ministrul Justiţiei trebuie să facă tot ce poate, dar transparent şi tranşant, ca să clarifice această chestiune. Dacă se poate sau nu secretiza, este prima chestiune care trebuie lămurită. Trebuie lămurit, Ministerul Justiţiei trebuie să lămurească ce conţine ceastă arhivă, dacă într-adevăr au fost scurgeri, n-au fost scurgeri şi aşa mai departe", a declarat preşedintele

Şeful statului a mai precizat că a cerut deja un punct de vedere din partea CSAT în legătură cu arhivele SIPA, şi a ţinut să atragă atenţia că CSAT are un domeniu bine stabilit de care se ocupă şi nu ar trebui „folosit ca un panaceu universal".

Răspunzând unei întrebări a presei, preşedintele a mai precizat că nu a discutat cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader despre arhivele SIPA.

Uriaşul scandal SIPA a izbucnit după ce jurnalistul Dan Andronic a publicat un incendiar articol în care vorbeşte despre copierea şi sustragerea unor dosare din arhiva fostului serviciu secret de la Justiţie. Practic, Andronic a susţinut că arhiva SIPA (instrument folosit pentru şantajarea magistraţilor) ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, la vremea respectivă ministru al Justiţiei. Din comisie făcea parte şi judecătorul Danileţ. Reamintim că SIPA conţinea documente vizând viaţa privată a unor magistraţi şi ar fi putut fi folosită pentru şantajarea acestora. Danileţ a negat categoric acuzaţiile ce i s-au adus.

În urma declanşării scandalului, premierul Grindeanu s-a pronunţat pentru desecretizare arhivei în timp ce ministrul Justiţiei, după ce iniţial a promis că va demara demersuri în acest sens, astăzi şi-a nuanţat declaraţia afirmând că în acest moment se documentează privind istoricul constituirii arhivei SIPA şi că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.