Iohannis: E extrem de neobişnuit ca Parlamentul European să voteze o rezoluţie contra României

E neobişnuit ca Parlamentul European să voteze o rezoluţie privind un stat membru care va prelua preşedinţia UE, a opinat preşedintele Klaus Iohannis, în contextul în care atât PSD cât şi PNL resping un astfel de demers.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a fost vorbit marţi, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu şeful Parlamentului European, Antonio Tajani, despre rezoluţia Parlamentului European privind statul de drept din România.

Întrebat dacă el consideră sau nu că rezoluţia ar trebui evitată în contextul în care ţara noastră se pregăteşte să preia preşedinţia rotativă a UE şi dacă va face lobby pentru acest lucru, şeful statului a replicat:

"Parlamentul European are, evident, dreptul să dezbată problemele şi, dacă e nevoie, să vină cu o rezoluţie pe care să o voteze, este dreptul acestei instituţii. Pe de altă parte, după cum a subliniat şi preşedintele Tajani, prezenţa mea astăzi în faţa sesiunii plenare nu a avut legătură cu dezbaterea referitoare la statul de drept din România. În ciuda acestui lucru, am făcut comentarii pe marginea acestui subiect şi îmi oferiţi acum ocazia să subliniez ce cred, încă o dată. România este o democraţie funcţională şi România respectă statul de drept, dar, pe de altă parte, România este o democraţie foarte vie şi există abordări pe care unii le consideră greşite.

Avem o dezbatere în jurul justiţiei din România şi eu mi-am exprimat opinia cu privire la această dezbatere, foarte clar, în România. Nu am vrut să intru mai departe în dedesubturile dezbaterii politice din România aici, în faţa Parlamentului European. Cu toate acestea, este extrem de neobişnuit ca Parlamentul European să dezbată şi să voteze o rezoluţie cu privire la un stat membru cu doar o lună înainte de Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, preşedinţie care va fi preluată de acest stat membru vizat de rezoluţie. Decizia aparţine Parlamentului European."

La rândul său, şeful PE a explicat că deşi dezbaterea care a avut loc la Strasbourg nu a vizat un astfel de subiect, a fost despre viitorul UE.

"Susţinem statul de drept peste tot, e treaba noastră să apărăm statul de drept, Parlamentul e pregătit să aibă o rezoluţie şi vom decide conţinutul său", a punctat Tajani.