Iohannis, îngrijorat de participarea Huawei la licitaţiile pentru 5G. Ar putea convoca CSAT-ul

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis ia în considerare convocarea unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT) pentru a discuta despre permiterea accesului controversatei companii chineze Huawei la licitaţia pentru frecvenţele necesare reţelelor de tip 5G, relatează Mediafax.

Potrivit sursei citate, preşedintele a declarat, într-o discuţie informală cu presa, că ar trebui să discute în CSAT despre permiterea accesului companiei chineze Huawei la licitaţia pentru frecvenţele care vor fi utilizate în reţelele de tip 5G.

"La noi încă nu sunt suficient de îngrijoraţi unii de la noi privind Huawei şi 5G", a spus Iohannis, în contextul în care statul român intenţionează să lanseze în al patrulea trimetru al anului în curs o licitaţie privind frecvenţele necesare pentru reţelele de tip 5G.

Licitaţia va fi deschisă tuturor companiilor, inclusiv celor care utilizează echipamente ale grupului chinez Huawei Technologies Co.

Reamintim că de-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.

Deşi Huawei şi guvernul comunist chinez au negat cu tărie acuzaţiile privind spionajul, câteva ţări, precum Australia, Japonia şi Noua Zeelandă, au interzis participarea Huawei la contracte guvernamentale.

Mai nou, în luna mai a.c., administraţia SUA a plasat Huawei pe o listă comercială neagră, împreună cu alte 68 de companii afiliate din peste 24 de ţări.

După includerea Huawei pe lista neagră a SUA, o serie de companii hi-tech americane, precum Google şi Microsoft, şi-au suspendat legăturile cu compania chineză.

În plus, SUA a avertizat aliaţii europeni să evite utilizarea echipamentelor Huawei în reţelele lor 5G, ameninţând că, în caz contrar, îşi va revizui politica de distribuire a informaţiilor cu respectivele guverne. Un raport media a sugerat, de asemenea, că Departamentul de Stat american a făcut presiuni asupra Coreei de Sud să renunţe la echipamentele LG, deoarece acestea ar conţine componente produse de Huawei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne