Iohannis, la Washington: Trump sprijină clar eforturile mele de apărare a statului de drept şi lupta anticorupţie

Klaus Iohannis si Donald Trump
Klaus Iohannis si Donald Trump (Presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut marţi, la Washington, o declaraţie de presă, la finalul întrevederii pe care a avut-o cu omologul său american, Donald Trump, eveniment ce a avut loc la doi ani de la ultima întâlnire bilaterală dintre cei doi.

"Am discutat cu Preşedintele Trump, în mod pragmatic şi deschis, despre căile de aprofundare şi extindere a Parteneriatului Strategic care, după 22 de ani de la lansarea sa, este puternic şi substanţial, având un potenţial deosebit pe care împreună putem să îl valorificăm în continuare. Am subliniat că, personal, voi continua să fiu implicat total în dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA. Preşedintele Trump a apreciat sprijinul puternic pe care românii, într-o majoritate covârşitoare, îl dau relaţiei cu SUA. I-am transmis domnului Preşedinte Trump, aşa cum spuneam ultima dată când m-am aflat la Washington, că relaţia transatlantică este vitală pentru civilizaţia şi valorile noastre occidentale şi continui să cred cu fermitate acest lucru, mai ales acum, după ce România a încheiat cu succes Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Pe parcursul acestui mandat la Uniunea Europeană am avut ocazia să ne coordonăm eficient cu Statele Unite pe dosare de interes reciproc, în spiritul solidarităţii şi cooperării transatlantice", a declarat Iohannis.

Şeful statului s-a arătat convins că parteneriatul strategic va continua să genereze rezultate pozitive pentru România, pentru Statele Unite ale Americii şi comunitatea transatlantică în general.

"Am adoptat împreună, astăzi, o declaraţie comună. Este prima dată când am făcut acest pas, şi, în acest sens, Declaraţia este un document foarte important pentru progresul Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Este esenţială dezvoltarea acestui Parteneriat în toate domeniile sale, aducând la nivelul de excelenţă al cooperării politico-militare şi de securitate şi cooperarea economică, în domeniul energiei, inclusiv cea nucleară, unde este necesară o colaborare bilaterală intensificată, dar şi în alte domenii. Preşedintele Trump a exprimat o deosebită apreciere pentru faptul că România a fost primul stat aliat care, în mandatul său, a atins nivelul de 2% din PIB pentru apărare şi continuă să îşi respecte acest angajament, prin achiziţii strategice relevante pentru securitatea României şi a NATO. De asemenea, Preşedintele Trump ne-a mulţumit pentru prezenţa deosebită românească în Afganistan, unde suntem al 5-lea contributor dintre statele care sunt acolo, împreună cu forţele americane", a precizat Iohannis.

În acelaşi timp, liderul de la Cotroceni anunţă că i-a evidenţiat lui Trump importanţa creşterii prezenţei militare americane în România.

"În acest cadru, am abordat şi aspectele de interes comun privind securitatea la Marea Neagră, extrem de importantă, şi pe Flancul Estic al NATO la modul mai general, subliniind importanţa consolidării posturii Alianţei de apărare şi descurajare şi a coeziunii pe întreg Flancul Estic. Un loc important în discuţie l-a ocupat şi relaţia economică bilaterală, unde trebuie făcut mai mult, atât în ce priveşte comerţul, cât şi investiţiile. Este important să găsim noi domenii de extindere a cooperării economice în domenii precum energie, cyber sau industria apărării. De altfel, cu ocazia vizitei, a fost semnat un Memorandum de Înţelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanţa securităţii reţelelor de comunicaţii wireless de generaţia a cincea pentru asigurarea prosperităţii, dar şi a securităţii naţionale. Am discutat şi despre admiterea României în programul Visa Waiver, foarte importantă pentru toţi cetăţenii români. Am remarcat, totodată, reiterarea sprijinului clar al Preşedintelui Trump pentru eforturile mele de apărare a statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei din România. L-am asigurat că voi continua să susţin ferm acest obiectiv extrem de important al mandatului meu", a precizat Iohannis.

Nu în ultimul rând, preşedintele l-a asigurat pe Trump că România va rămâne un partener strategic şi aliat de încredere al Statelor Unite în regiune, în Uniunea Europeană şi la nivel global.

"Pot spune că a fost o nouă întâlnire foarte bună cu domnul Preşedinte Trump, într-un moment simbolic – 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie şi 15 ani de la aderarea României la NATO –, întâlnire desfăşurată într-o atmosferă foarte deschisă, pozitivă, care îmi dă garanţia că Parteneriatul nostru Strategic va continua să se dezvolte şi să se aprofundeze, în interesul direct al României şi al românilor", a conchis Iohannis.

Sesiune de întrebări şi răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Preşedinte, aţi spus că aţi abordat problema vizelor. Aţi reuşit să smulgeţi de la Preşedintele Trump mai mult decât am reuşit noi? S-au făcut paşi concreţi în privinţa eliminării acestor vize?

Iohannis: Preşedintele Trump este foarte interesat de această tematică şi sunt convins că specialiştii din administraţia americană împreună cu specialiştii noştri vor găsi cele mai bune căi pentru a continua o îmbunătăţire a acestor aspecte.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, există vreun motiv de nemulţumire a Administraţiei Trump faţă de modificările legislative operate de PSD în domeniul fiscal, şi aici mă refer la legea off-shore şi la Ordonanţa de urgenţă 114 sau, dimpotrivă, Preşedintele Donald Trump v-a asigurat că investiţiile strategice americane vor continua în Marea Neagră?

Iohannis: Există această preocupare şi ea a fost adusă în discuţie, însă într-o notă optimistă. Preşedintele Trump şi ceilalţi prezenţi au exprimat aşteptarea ca această legislaţie să fie ameliorată, pentru a creşte atractivitatea României pentru investitorii americani şi sunt convins că aceste lucruri se pot realiza.

Jurnalist: Informaţiile apărute, că Exxon, un gigant american important, s-ar retrage din proiectul Mării Negre sunt, din informaţiile pe care le aveţi dumneavoastră, din cauza modificărilor făcute la această Ordonanţă 114 şi la legea off-shore?

Iohannis: Nu vreau să fac speculaţii, însă această chestiune a fost adusă în discuţie şi eu cred că vom primi clarificări în perioada imediat următoare.

Jurnalist: A fost adusă în discuţie la întâlnirea de astăzi cu Preşedintele Trump?

Iohannis: Da, am discutat astăzi chestiunea.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, aţi discutat cumva şi despre întărirea efectivului militar american aici, în România, pentru că România are o capacitate mai mare de a găzdui astfel de efective?

Iohannis: Da, am discutat această chestiune. Am adus-o în discuţie şi am arătat disponibilitatea României de a găzdui contingente mai mari americane şi Preşedintele Trump a fost foarte deschis. Iar cu Secretarul Apărării am rămas noi doi că vom continua discuţia, foarte aplicată, şi mult mai tehnică, pentru a vedea foarte concret unde se poate realiza aşa ceva, fiindcă nu avem nevoie doar aşa, generic, de o mărire a numărului, ci vrem să avem mai mulţi militari, de exemplu, în Brigada Multinaţională, în Comandamentul Regional pe care dorim să-l creăm, în Poliţia Aeriană şi multe alte lucruri foarte concrete care, cu siguranţă, le voi discuta cu proxima ocazie.

Jurnalist: A fost şi un răspuns din partea Preşedintelui Trump?

Iohannis: Este foarte interesat şi tema va fi urmărită în continuare de Secretarul Apărării şi aprofundată.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, voiam să vă întreb despre tehnologia 5G, pentru că spuneaţi că a fost un subiect în discuţie, dacă puteţi da mai multe amănunte. Mă interesează dacă vom vedea în perioada următoare tehnologie americană în România privind implementarea acestei reţele de 5G, având în vedere că este vorba de foarte mulţi bani, se vorbea de miliarde de euro pentru a fi investiţi în astfel de tehnologie.

Iohannis: Ştiţi că în România se pregăteşte o procedură publică pentru asta şi eu cred că toată lumea dacă am avea mai multe oferte, inclusiv, sigur, din partea americană. Aici este vorba, însă, de firme private, care vor veni şi noi sperăm să se întâmple acest lucru. Însă Memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparenţă, de compatibilitate cu statul de drept, şi aşa mai departe. Foarte bun.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, eu voiam să vă întreb dacă, în discuţia referitoare la criza gazelor din Europa, Preşedintele Trump a avansat vreo soluţie. Ştiu că în discuţiile pe care le-a avut cu omologii din Germania sau Polonia a venit cu soluţii alternative la această problemă.

Iohannis: Preşedintele Trump este foarte interesat să fie dezvoltate noi surse de energie, precum cele din Marea Neagră, lucru extrem de important şi pentru noi, evident, dar şi tehnologia nucleară civilă este în atenţia noastră comună şi sperăm să se găsească soluţii bune, importante, pentru România, care, cu siguranţă, este capabilă să devină furnizor de energie în regiune.

Jurnalist: Revenind la 5G, spuneaţi că în acel Memorandum de Înţelegere sunt nişte criterii de compatibilitate care ţin inclusiv de nivelul de democraţie dintr-un anumit stat. Aţi vorbit despre Huawei cumva şi există vreun semnal că România nu va accepta implicarea firmei Huawei?

Iohannis: La acest nivel, nu se discută despre firme, cu nume şi prenume sau despre un anumit furnizor. Domnul ambasador cu siguranţă vă pune la dispoziţie o copie după Memorandum.

Jurnalist: Şi aş mai avea o întrebare. În Declaraţia Comună pe care aţi adoptat-o se vorbeşte pe un ton critic despre Nordstream 2. Nu vă temeţi că, pe plan european, s-ar putea să fie unele ţări care fie nemulţumite de această atitudine a României?

Iohannis: Nu, nu ne temem. România a avut un ton critic din capul locului la adresa Nordstream 2 şi am rămas consecvent poziţiei iniţiale.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, pe problema gazelor din Marea Neagră, mai concret pe legea off-shore, ce v-a propus domnul Preşedinte Trump? Poate să li se permită companiilor care vor exploata acolo să exporte mai mult gaze către Europa de Vest?

Iohannis: Aceste chestiuni le va clarifica, cu siguranţă, Guvernul României, în discuţii ulterioare cu companiile interesate. Noi, între Preşedinţi, nu analizăm articole de lege, ci numai principiul. Şi suntem amândoi de părere că România are un potenţial foarte bun şi atractivitatea României trebuie să fie crescută printr-o legislaţie cinstită, dar favorabilă pentru investitori, printr-o legislaţie care redevine predictibilă, fiindcă şi-a pierdut un pic această predictibilitate, şi atunci lucrurile, sigur, vor fi foarte interesante.

Jurnalist: Aţi pomenit şi despre zona nucleară civilă. A fost cumva vorba şi despre un proiect mai vechi, cu nişte centrale mai mici nucleare sau poate cu modernizarea Unităţii 1?

Iohannis: Vedeţi, nu am intrat în detalii tehnice, însă amândoi, domnul Preşedinte Trump şi cu mine, suntem de părere că tehnologia civilă nucleară, adică centralele nucleare, au un potenţial interesant pentru regiune şi noi avem expertiza cu Cernavodă, unde 1 şi 2 funcţionează, şi, cu siguranţă, avem aici o oportunitate de dezvoltare.

Jurnalist: Domeniul 5G va face subiectul unei noi şedinţe a CSAT?

Iohannis: Vă spun când ajungem acasă, dar aşa am lăsat să se înţeleagă la ultima noastră întâlnire. Sunt teme importante.

Jurnalist: Aţi primit o şapcă. Dumneavoastră ce i-aţi dat cadou Preşedintelui Trump?

Iohannis: Un stilou.

Jurnalist: Credeţi că vizita dumneavoastră de astăzi în SUA va influenţa decisiv rezultatele la alegerile prezidenţiale din România?

Iohannis: Nu ştiu dacă va influenţa rezultatul alegerilor din România, dar cu siguranţă va impulsiona dezvoltarea Parteneriatului Strategic.

Jurnalist: În cadrul întâlnirii de astăzi aţi adresat Preşedintelui Trump invitaţia de a vizita România? Dacă da, ce răspuns aţi primit?

Iohannis: Că i-ar plăcea să vină şi sperăm ca în viitorul apropiat să se şi întâmple, viitorul apropiat însemnând, ca să fim foarte realişti, după alegeri, după alegerile din Statele Unite.

Jurnalist: Veţi transmite un raport Parlamentului sau Guvernului cu privire la această vizită? Cred că aţi văzut nemulţumirile Prim-ministrului României.

Iohannis: Da, simpatică doamna premier. Trebuie să mai studieze un pic arhitectura statului.

Jurnalist: (...)

Iohannis: Această chestiune am discutat-o deja anul trecut la sesiunea NATO de la Bruxelles. Preşedintele Trump este de părere că 2% este puţin şi va trebui să avem, în NATO, discuţie despre această cotă. Dar ea nu e o temă specifică bilaterală, fiindcă noi suntem la 2%, ne ţinem de ce am promis şi acest lucru, sigur, a fost remarcat pozitiv.

Jurnalist: Şi despre schimburile economice, puteţi clarifica puţin la ce s-a referit? La modificări legislative?

Iohannis: Da, legislaţia românească trebuie să fie atractivă, stabilă, predictibilă, să creeze un cadru bun şi, foarte important pentru investitorii americani, de asta am şi spus înainte, statul de drept. Investitorul american doreşte un climat sigur şi predictibil. Aceste lucruri le ştim de mult. Până şi PSD le ştie, dar nu s-a ţinut de ele. Dar despre asta vorbim acasă.

Jurnalist: Există posibilitatea să avem o prezenţă permanentă militară americană pe teritoriul României?

Iohannis: Noi avem prezenţă permanentă. Avem bazele care funcţionează, dintre care aş menţiona doar Kogălniceanu, care este extrem de importantă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne