Iohannis: Moţiunea, o golăneală a PSD-ului. Teodorovici l-a jignit pe Cîţu într-un mod incalificabil

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedinte Klaus Iohannis a susţinut, marţi, la Palatul Cotroceni, că moţiunea adoptată în Senat împotriva ministrului PNL de Finanţe, Florin Cîţu, este o “golăneală” a PSD-ului şi i-a bătut obrazul predecesorului său pesedist Eugen Teodorovici, pentru gestul reprobabil pe care l-a făcut în Parlament.

“În primul rând, daţi-mi voie să clasific un pic aşa-numita moţiune simplă din Senat, pe care o consider o golăneală a PSD. Vă spun şi de ce consider aşa. În primul rând, aşa-numita moţiune simplă nu îndeplineşte criteriile din regulamentul Senatului în ce priveşte felul în care se întocmeşte o moţiune simplă. În al doilea rând, am putut să observăm, sper, majoritatea cu indignare, cum fostul ministru al Finanţelor, înconjurat de un grup nemotivat de vesel de senatori PSD, trecând prin faţa sau prin spatele celui care dădea un interviu, a considerat că este momentul să jignească pe actualul ministru al Finanţelor într-un mod incalificabil, în faţa camerelor de luat vederi. Asta îmi confirmă că a fost o golăneală intenţionată şi nu un derapaj birocratic. Sigur, Preşedintele Senatului, pe care l-au ales, probabil, ca să fie cuminte şi să nu îi împiedice pe pesedişti, putea să oprească acest demers inoportun. Aşadar, consider că este o ieşire incorectă, inadmisibilă, pe care avut-o PSD în Senat, inoportună”, a afirmat Klaus Iohannis.

Şeful statului a acuzat PSD-ul că adoptă o atitudine care manifestă dispreţ pentru români şi instituţiile democratice.

“De aici putem însă să tragem câteva învăţăminte importante: primul lucru ar fi că pentru PSD în continuare tot ce nu este PSD şi tot ce nu serveşte direct pesediştii nu este bun şi trebuie jignit şi arătat cu degetul. Este o atitudine pe care am clasificat-o în campanie drept nedemocratică, o atitudine de partid nereformat, o atitudine care arată dispreţ pentru chiar instituţiile democratice şi un dispreţ profund pentru români - trebuie să o spun şi de data aceasta”, a adăugat preşedintele.

În acelaşi timp, Klaus Iohannis a subliniat că moţiunea adoptată în Senat împotriva lui Florin Cîţu arată că PSD-ul deţine în continuare puterea în unele instituţii ale statului.

“PSD nu a plecat de la putere, nu vrea să înţeleagă mesajul dat pe 26 mai şi în noiembrie şi în continuare sper că românii văd aceste lucruri şi rămân angajaţi şi vor da în continuare răspunsuri adecvate, democratice, prin vot, acestui comportament iresponsabil al PSD, deci iată câteva lucruri importante pe care putem să le învăţăm din atitudinea inadmisibilă pesedistă din Senat”, a declarat şeful statului.

Social-democratul Eugen Teodorovici s-a remarcat, luni, printr-o nouă ieşire la adresa succesorului său în funcţie, Florin Cîţu.

Ieşit din sala de plen a Senatului, unde se dezbătuse şi votase moţiunea simplă contra lui Cîţu, Teodorovici a trecut prin dreptul ministrului de Finanţe în timp ce acesta dădea declaraţii presei. Ajuns în spatele lui Cîţu, Teodorovici i-a spus: “Trage o liniuţă la Guvern!”.

Teodorovici a continuat să meargă şi i-a mai strigat o dată: “Trage o liniuţă puternică, puternică”, relatează Digi24.ro.

Câţiva paşi mai încolo, Eugen Teodorovici insistă: “Vezi că iese praful de la nas”.

“Glumiţele” lui Teodorovici fac trimitere la droguri - gen cocaină - care se trag pe nas.

Reamintim că moţiunea simplă contra ministrului Finanţelor a trecut cu 59 de voturi, versus 56 contra şi 2 abţineri. Cîţu a anunţat că va demisiona doar dacă i-o va cere partidul şi a susţinut că moţiunea nu a fost nimic altceva decât un demers politic care nu are nimic de-a face cu acţiunile lui la Ministerul Finanţelor. Cîţu a reamintit că PSD a lăsat ţara într-o situaţie extrem de dificilă şi a reiterat faptul că atât Teodorovici, cât şi Dăncilă, ştiau de luni de zile că deficitul bugetar va exploda dacă nu iau măsuri şi cu toate acestea n-au făcut nimic.

Mai menţionăm, în context, că Teodorovici nu este la primul derapaj contra lui Cîţu. Pe vremea când era ministru de Finanţe, într-o şedinţă a unei comisii de specialitate din Senat, Orlando Teodorovici i-a spus liberalului: “Eşti frumos! Chiparosule! După ce că eşti urât, mai eşti şi prost”.