Iohannis: Nu venim în ajun de alegeri şi schimbăm arhitectura taxelor numai aşa că unul (Dragnea) crede că dă bine la popor

"Nu venim în ajun de alegeri şi schimbăm toată arhitectura taxelor şi impozitelor numai aşa că unul crede că dă bine la popor", l-a înţepat preşedintele Klaus Iohannis pe liderul PSD Liviu Dragnea, care a promovat cu entuziasm specific apropierii alegerilor o lege care vizează eliminarea unui număr considerabil de taxe şi impozite.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Legea care vizează eliminarea a nu mai puţin de 102 taxe şi impozite nefiscale, promovată de Liviu Dragnea şi adoptată pe repede înainte de Parlament, nu este deloc pe placul preşedintelui Klaus Iohannis, care nu a ratat ocazia să-l critice pe liderul social-democraţilor.

"Să ştim în 2016 cum vor evolua taxele şi impozitele până în 2026 — asta înseamnă predictibilitate. Nu venim în ajun de alegeri şi schimbăm toată arhitectura taxelor şi impozitelor numai aşa că unul crede că dă bine la popor. Dă foarte prost, fiindcă oricine în România şi-a dat seama, între timp, că nu aşa se abordează lucrurile. Ele trebuie discutate, răsdiscutate, evaluate, măsurate şi atunci putem să ne gândim, da, ok, haideţi să reducem câteva taxe pentru că sunt birocratice şi nu avem nevoie, haideţi să lăsăm altele.

Cum îşi imaginează cineva că această chestiune, care nu a fost rezolvată în ultimii ani, se rezolvă într-o săptămână renunţând la taxa radio-tv. Poate este bine, poate e rău. Fără o evaluare şi fără un plan pe termen lung nu se pot dezvolta lucrurile. Această modalitate heirupistă este fundamental contraproductivă şi dăunătoare României", a declarat miercuri, la Adevărul Live, preşedintele Iohannis.

Întrebat dacă va promulga legea privind eliminarea celor 102 taxe, şeful statului a răspuns: "Pe mine această abordare nu m-a convins deloc, nu se poate lucra aşa. Ce să-şi imagineze un antreprenor că astăzi există unele taxe şi peste o săptămână alte taxe că vine campania electorală. Asta înseamnă predictibilitate?".

În opinia şefului statului, aceste lucruri trebuie discutate şi cu mediul de afaceri, cu sindicatele, societatea civilă. "Trebuie să existe o discuţie aşezată, serioasă, împreună cu experţii".