Iohannis: Nu vom fi doar beneficiari, ci şi furnizori de securitate în acest context regional complicat

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

NATO vizează consolidarea securităţii în spaţiul euro-atlantic, însă nu îşi doreşte o confruntare cu nimeni, sau o nouă cursă a înarmărilor, a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Doresc să reafirm că întreg demersul şi politica Alianţei noastre vizează consolidarea securităţii în spaţiul euro-atlantic. Nu ne dorim o confruntare cu nimeni, nu ne dorim o nouă cursă a înarmărilor, ne bazăm în continuare pe înţelegerea de către toţi oamenii politici responsabili a faptului că nu e în interesul niciunui stat să urmărească escaladarea unui conflict pe care nu-l poate câştiga nici economic, nici militar", a precizat Iohannis, citat de Mediafax.

Şeful statului a discutat cu înalt oficialul NATO despre cooperarea ţării noastre cu Alianţa Nord-Atlantică şi despre activitatea României în interiorul Alianţei, din perspectiva implementării deciziilor summit-ului NATO din Ţara Galilor şi în pregătirea summit-ului NATO de la Varşovia, din vara anului 2016.

"Am discutat cu domnul secretar general Stoltenberg progresul făcut de România în implementarea planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei. Demersul nostru în această privinţă porneşte de la convingerea că România este puternică într-o alianţă puternică", a continuat Iohannis.

Şeful statului a dezvăluit că, în cadrul discuţiilor cu Jens Stoltenberg, şi-a exprimat aprecierea faţă de atenţia sporită acordată de NATO pentru reasigurarea flancului estic, subliniind totodată importanţa continuării politicii porţilor deschise în cadrul Alianţei.

"Consider binevenită decizia luată la recenta întâlnire a miniştrilor Apărării din statele membre NATO, care vizează un pachet de măsuri de sprijinire a capabilităţilor de apărare a Republicii Moldova. Am reconfirmat şi cu această ocazie contribuţia semnificativă a României la continuare şi adaptarea misiunii NATO în Afganistan, în spiritul solidarităţii în cadrul Alianţei", a afirmat Iohannis.

Preşedintele a făcut referire şi la vizita pe care o va face în cursul zilei cu Jens Stoltenberg la Unitatea NATO de Integrare a Forţelor, stabilită în Bucureşti.

"Mă bucur că acest lucru se întâmplă doar la câteva luni după luarea deciziei. Baza de la Deveselu va deveni operaţională până la sfârşitul acestui an, iar în 2016 va deveni funcţional şi Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est, localizat tot în Bucureşti", a precizat Klaus Iohannis.

Mai mult, şeful statului a subliniat faptul că ţara noastră a adoptat o nouă Strategie Naţională de Apărare, în care NATO este văzută ca principal garant a securităţii.

"Aşa cum am afirmat şi am asumat şi prin Strategia Naţională de Apărare, România îşi propune să nu fie doar un beneficiar de securitate, ci şi un furnizor de securitate în acest context foarte complicat. (...) Am avut un schimb de opinii în legătură cu evoluţiile de securitate din vecinătatea estică a Alianţei, zonă în care situaţia s-a deteriorat de la momentul ultimului summit NATO. În acelaşi timp, ne confruntăm cu atacuri teroriste sângeroase şi cu o criză umanitară gravă în nordul Africii, care ameninţă securitatea partenerilor din sudul Europei.

Toate acestea ne obligă, în perspectiva summit-ului de la Varşovia, la o adaptare strategică şi la regândirea viziunii pe termen lung pentru a răspunde eficient ameninţărilor complexe venite atât din est, cât şi din sud. România va fi puternic angajată, alături de toate statele NATO, în acest demers colectiv. Avem datoria de a face toate eforturile pentru restabilirea securităţii în regiune şi pentru a sprijini parcursul pro-atlantic şi pro-european al partenerilor noştri din vecinătatea estică", a subliniat preşedintele.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne