Iohannis: "Penalii" nu au ce căuta în fruntea statului. Principiul integrităţii trebuie înscris în Constituţie

Principiul integrităţii să fie înscris în Constituţie, astfel încât politicienii cu probleme penale să nu mai deţină funcţii în fruntea statului, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, după ce liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că "penali" vor putea face parte din viitorul Cabinet Dăncilă.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Personalele cercetate, judecate sau condamnate penal nu au ce căuta în fruntea statului, a reiterat marţi, la finalul întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat cum comentează faptul că liderul PSD Liviu Dragnea spunea că nu exclude posibilitatea ca unii membri de partid cercetaţi penal să facă parte din Guvern, preşedintele a replicat:

"Aceste discuţii deocamdată sunt discuţii informale care se poartă. Eu cred că voi fi informat şi oficial despre persoanele care vor fi propuse, însă părerea mea despre persoanele care sunt în curs de a fi cercetate penal, sau care sunt în curs de a fi judecate penal, sau care au condamnări penale, această opinie o cunoaşteţi. După părerea mea, nu au ce căuta în fruntea statului."

Preşedintele a subliniat că această poziţie a sa este foarte, foarte bine cunoscută, însă, din păcate, ea încă nu se regăseşte în Constituţie, dar consideră că "trebuie să facem cu toţii împreună un efort de îmbunătăţire a acestei situaţii".

"De aceea, am propus şi când am fost la Consiliul Superior al Magistraturii, poate vă amintiţi, că, dacă tot ne apucăm să discutăm despre Constituţie şi ce trebuie să facem mai bine acolo, atunci eu consider că principiul integrităţii trebuie să fie înscris chiar în Constituţie", a precizat Iohannis.

Întrebat cum va conlucra cu un Guvern în care vor fi persoane cercetate penal, şeful statului a replicat: "Destul de greu".

"Deocamdată pârghiile Preşedintelui sunt foarte puţine în acest demers, de aceea îmi doresc ca principiul integrităţii să fie înscris în Constituţie, ca să nu mai existe această discuţie în altă conjunctură. Sper să trecem cu bine prin această fază", a afirmat Iohannis.