Iohannis, prima reacţie după OUG-ul pe legile Justiţiei: "Nu se legiferează corect!"

Coaliţia PSD-ALDE şi Guvernul lor nu doresc să legifereze nici transparent nici să se consulte cu partenerii, a declarat şeful statului, criticând conţinutul Ordonanţei de Urgenţă pe legile Justiţiei.
Preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Iohannis şi-a exprimat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bruxelles înainte de reuniunea Consiliului European, îngrijorarea faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă pe legile Justiţiei, act normativ care, deşi avea drept scop declarat transpunerea unor recomandări ale Comisiei de la Veneţia, a reuşit să lovească în Parchetul General, DNA şi DIICOT. Un prim efect al ordonanţei este că 48 de procurori vor fi obligaţi să părăsească structurile ante-menţionate, 5 dintre ei fiind oameni ce instrumentează dosarele Revoluţiei şi Jandarmeriadei.

Şeful statului a lansat mai multe critici, una dintre ele vizând faptul că ministrul Justiţiei nu a renunţat la prevederea vizând pensionarea anticipată a magistraţilor după doar 20 de ani ci a preferat să păstreze această bombă cu ceas, decizând să amâne doar această prevedere până în 2019.

"Această ordonanţă este foarte îngrijorătoare. Aici acum sunt chiar mai multe lucruri de discutat şi n-aş vrea să intru în multe detalii, o s-o fac când ajungem cu toţii acasă, dar câteva idei merită menţionate. Bunăoară, pensionarea magistraţilor este o chestiune pe care eu am semnalat-o, am solicitat Parlamentului o reluare a discuţiei, o reevaluare. N-au făcut-o. Ca după aceea, ministrul Justiţiei să vină fără nicio explicaţie, netransparent, fără consultări publice să schimbe aceste articole.

Dar măcar dacă le-ar fi schimbat în sensul să fi rezolvat problema, nu a rezolvat nimic, pur şi simplu le-a amânat", a declarat Iohannis.

Preşedintele a criticat şi faptul că "s-au introdus peste noapte noi condiţii pentru procurori, chestiuni care nu au fost discutate în Parlament şi care nu au fost pregătite", precum şi faptul că se ignoră avize ale CSM (trimitere la decizia lui Tudorel Toader de a insista cu numirea Adinei Florea la şefia DNA).

"Deci, iată de ce am spus că nu se legiferează corect. Lumea se aşteaptă, şi pe bună dreptate, ca legiferarea să se facă într-un mod transparent, după consultări şi sigur ţinând cont şi de opiniile sistemului. Ori se vede că această coaliţie PSD-ALDE şi Guvernul lor nu doresc să legifereze nici transparent nici să se consulte cu partenerii. Nu este calea bună, nu este calea care va duce la pace socială şi nici măcar nu va rezolva problemele din justiţie", a adăugat preşedintele.

În condiţiile în care în ţară s-a opinat că preşedintele ar trebui să invoce un conflict între autorităţi şi să solicite CCR intervenţia pentru că prin OUG-ul adoptat luni Guvernul intervine în cariera procurorilor, Iohannis a mai precizat că va aştepta să vadă evoluţia lucrurilor şi apoi va lua deciziile.

"Sunt solicitări la Avocatul Poporului să sesizeze CCR. Cum aceste solicitări vin din sistem, eu voi aştepta să vedem evoluţia şi apoi voi lua deciziile", a concluzionat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne