Iohannis: România va contribui cu 300 de mii de euro la Programul Alimentar Mondial pentru ajutorarea refugiaţilor

România va primi 4.837 de refugiaţi, nu 1785, cât îşi propusese, şi va contribui cu 300.000 de euro la Programul Alimentar Mondial pentru ajutorarea refugiaţilor din taberele din preajma zonelor de conflict.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

România va contribui cu 300 de mii de euro, în următorii 3 ani, la Programul Alimentar Mondial pentru ajutorarea refugiaţilor din taberele aflate în preajma zonelor de conflict, a anunţat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, după Consiliul European Extraordinar informal de la Bruxelles, relatează Mediafax.

Preşedintele, care a participat miercuri la Consiliul European, a mai declarat că ideea potrivit căreia CE ar fi putut relua în discuţie tema cotelor obligatorii privind refugiaţii este "falsă" şi "fundamental greşită", afirmând că ea a fost lansată din "neştiinţă" de către lideri politici din România. Şeful statului a mai afirmat că reuniunea de la Bruxelles a fost "probabil cea mai bună întâlnire de până acum" în ceea ce priveşte tema migraţiei, abordarea problemelor de fond fiind foarte constructivă.

Iohannis a mai declarat că în alocuţiunea susţinută în cadrul CE a încercat să enumere tematicile importante, precum soluţionarea cauzelor ce au declanşat fenomenul migraţionist:

"Dacă vrem să gestionăm eficient fenomenul migraţiei, trebuie să mergem la cauza acestui fenomen, adică în zonele de criză, de exemplu, dar nu singura, zona Siria. Şi trebuie să încercăm să intervenim acolo pentru a termina conflictul şi pentru a reinstaura pacea în zonă. Acest lucru este destul de dificil şi Uniunea Europeană, singură, cu certitudine nu poate să facă acest lucru, dar poate contribui la aceasta", a declarat Iohannis.

Şeful statului a precizat că, la discuţiile de joi, a reiterat importanţa care trebuie acordată zonelor sigure din jurul zonei de criză, de exemplu ţărilor precum Iordania, Liban sau Turcia, unde se găseşte un număr foarte important de refugiaţi.

"Orice sprijin dat acestor ţări dă un rezultat mult mai consistent şi mult mai rapid decât un sprijin acordat refugiaţilor care au ajuns deja până în Europa. În acest context, a fost reluată rugămintea din partea Înaltului Reprezentant şi a preşedinţiei Consiliului de a veni cu un ajutor substanţial pentru Programul Alimentar Mondial, care se ocupă foarte mult de refugiaţii care se află în aceste tabere care înconjoară zonele de conflict", a spus Iohannis, precizând că "România a decis să aloce 300.000 de euro, pentru următorii trei ani, această sumă reprezentând "un multiplu al sumei care a fost până acum alocată de România pentru acest scop".

Declaraţia preşedintelui a fost făcută la finalul reuniunii Consiliului European Extraordinar informal de la Bruxelles.

Reamintim că România ar urma să primească 2.475 de refugiaţi din 66.000 de extracomunitari distribuiţi din Italia şi Grecia, conform sistemului provizoriu de cote aprobat marţi de Consiliul JAI, la care se adăugă alţi 2.362 de refugiaţi potrivit deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie, privind distribuirea a 40.000 de refugiaţi. Numărul total de imigranţi alocat până în prezent Bucureştiului este de 4.837.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne