Iohannis: Se vede faţa urâtă a PSD, împroaşcă venin, minciuni, fake news. Aşa ştiu ei să îşi facă campanie

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat vineri, la Baia Mare, ca n-are nicio intenţie să meargă la o dezbatere electorală cu Viorica Dăncilă, în condiţiile în care fostul premier insistă pentru o confruntare publică.

"Eu o să merg marţi la întâlnirea pe care o organizez eu cu politologi, jurnalişti, cu formatori de opinie. Vom avea o discuţie aşezată şi foarte bună şi lămuritoare pentru români", a răspuns Iohannis, întrebat dacă va merge sâmbătă la dezbaterea solicitată de Dăncilă.

În altă ordine de idei, preşedintele a fost întrebat de jurnalişti dacă nu are temeri că PNL-ul se va eroda la guvernare ceea ce va ajuta PSD. Răspunsul preşedintelui a fost un "nu" categoric.

În ceea ce priveşte campania social-democraţilor, şeful statului a afirmat că se vede tot mai clar "faţa foarte urâtă a PSD, împroaşcă venin, minciuni, fake news", atitudine care va fi sancţionată de alegători.

Redăm dialogul lui Iohannis cu presa:

Reporter: Cum răspundeţi atacurilor PSD din ultima perioadă, acelor fake news-uri, gen cască şi celelalte?

Iohannis: Nu am de gând să răspund la atacurile PSD, dar pot să vă spun ce am spus şi acum o jumătate de oră, la o întâlnire cu primarii – încet, dar sigur, se vede faţa foarte urâtă a PSD, împroaşcă venin, minciuni, fake news. Acesta este PSD, aşa ştiu ei să îşi facă campanie şi cred că în acest fel îşi fac singuri un deserviciu, nu este nevoie să le dăm un răspuns, o să le dea alegătorii un răspuns foarte convingător.

Reporter: Vă veţi duce la întâlnirea de mâine cu doamna Dăncilă?

Iohannis: Eu o să merg marţi la întâlnirea pe care o organizez eu cu politologi, jurnalişti, cu formatori de opinie. Vom avea o discuţie aşezată şi foarte bună şi lămuritoare pentru români.

Reporter: Dar vă susţineţi poziţia de a nu merge la o dezbatere cu doamna Dăncilă?

Iohannis: Da, acea poziţie a fost a mea de la bun început şi rămâne cum am stabilit.

Reporter: Domnule preşedinte, nu credeţi că forţând un pic PNL să intre la guvernare şi să îşi asume, nu vor păţi acelaşi lucru ca Guvernul Cioloş şi în loc să scăpaţi de PSD, veţi scăpa de PNL?

Iohannis: Nu, absolut deloc! Să ştiţi că aici stau foarte liniştit. PNL este foarte bine pregătit şi deja încep să apară primele rezultate. Sunt foarte optimist şi românii pot fi la fel de optimişti.

Reporter: În caz că se va întâmpla acelaşi lucru ca şi cu Guvernul Cioloş, vă veţi da demisia?

Iohannis: Nu ştiu ce s-ar putea întâmpla altceva decât o guvernare bună.

Reporter: Domnule Iohannis, recent, aţi declarat că poate cea mai mare realizare din mandatul dumneavoastră a fost înlăturarea PSD. Aş vrea să vă rog să numiţi alte două realizări, una pe plan intern şi alta pe plan extern.

Iohannis: Aţi venit cu o serie de întrebări. Păi, puteţi să vă alegeţi care din ele, poate luăm una, aşa, mai de la începutul mandatului, când am convins toate partidele parlamentare să semnăm acel Pact pentru 2% pentru Apărare, care ne-a adus realmente într-o poziţie privilegiată şi foarte respectată în NATO şi, dacă vreţi, poate mai spre sfârşitul mandatului, acel Summit de la Sibiu, unde i-am adunat pe toţi liderii importanţi din Europa şi le-am arătat faţa frumoasă a României.

Reporter: Având în vedere că rezultatele sondajului din primul tur au fost foarte apropiate de realitate, cu cât credeţi că veţi câştiga în 24?

Iohannis: Mă gândesc că tot aşa cum arată sondajele.

Reporter: Veţi susţine Baia Mare ca şi capitală europeană a Tineretului?

Iohannis: Categoric. Înainte să vin i-am întrebat pe consilierii mei care sunt temele din Baia Mare şi am aflat că există această intenţie. Eu clar o să sprijin asta.

Reporter: Mulţi dintre români se întreabă de ce refuzaţi o confruntare cu Viorica Dăncilă?

Iohannis: Din motivele pe care le-am expus. Fiindcă PSD-ul nu merită să fie legitimat, PSD-ul a guvernat împotriva românilor. Doamna Dăncilă a mimat un politician democrat şi nu pot să intru într-o dezbatere cu o persoană care reprezintă un partid care a guvernat, efectiv, împotriva românilor.

Reporter: Recent, în şedinţele PSD, au existat nişte vorbe, citez “O fi ea proastă, dar este proasta noastră”. Ce părere aveţi dv.?

Iohannis: Aşa ceva nu pot să comentez.