Iohannis, somat să numească miniştri integri: Trebuie să primeze valoarea, nu apartenenţa la clan

Pesediştii Paul Stănescu, Felix Stroe şi Marius Nica aşteaptă cu sufletul la gură undă verde de la Cotroceni să preia Ministerele Dezvoltării, Transporturilor şi Fondurilor Europene. Între timp, USR îi cere preşedintelui Iohannis să nu numească miniştri a căror integritate e pusă sub semnul întrebării de justiţie şi de opinia publică.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Uniunea Salvaţi România i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care îşi exprimă încrederea că va numi în funcţie doar persoane care respectă criteriile de integritate şi profesionalism necesare îndeplinirii cu demnitate şi eficienţă a mandatelor ce le vor fi încredinţate, reiese dintr-un comunicat remis luni de partid.

"Stimate Domnule Preşedinte al României, România a traversat anul acesta mai multe crize politice care au avut la origine încercarea partidului de guvernământ de a-şi apăra politicienii suspectaţi pentru corupţie. Numirea unor miniştri a căror integritate este pusă sub semnul întrebării de justiţie şi de opinia publică, în locul unor miniştri care au plecat din Guvern din cauza aceloraşi probleme, ar reprezenta focarul crizei următoare. România are nevoie de demnitari integri şi competenţi care să lucreze în folosul cetăţenilor şi pentru dezvoltarea ţării, în condiţii de stabilitate politică", se arată în scrisoarea USR.

Potrivit Uniunii, numirea în Guvern a unor politicieni cu probleme de integritate transmite un semnal negativ către societate, care va înţelege că meritele profesionale şi cinstea sunt facultative pentru obţinerea unor înalte poziţii în stat.

"Acesta este unul dintre motivele principale pentru care românii oneşti şi competenţi aleg să părăsească ţara, descurajaţi de ascensiunea unor persoane pe alte criterii decât meritul. Mulţi îţi vor pierde încrederea în instituţiile statului şi în viitorul României ca stat modern şi european în care primează valoarea şi nu apartenenţa la un clan familial sau politic. Credem că este responsabilitatea noastră, a forţelor reformatoare din societate, să spunem nu acestor practici care amintesc de premodernitate şi nu au nicio legătură cu acea Românie spre care aspirăm", precizează USR.

În acest context, partidul înfiinţat de Nicuşor Dan îşi exprimă încrederea că Iohannis va numi în funcţie doar persoane care respectă criteriile de integritate şi profesionalism necesare îndeplinirii cu demnitate şi eficienţă a mandatelor ce le vor fi încredinţate.