Iohannis: Toader nu a prezentat motive temeinice pentru a cere revocarea. Susţin pe doamna Kovesi!

Prezentarea în urma căreia ministrul Justiţiei a cerut revocarea lui Kovesi a fost neclară şi neconvingătoare, a explicat Iohannis, precizând că faimosul raport promis de Toader nu a ajuns la Cotroceni la fel cum nu a fost publicat nici pe site-ul Ministerului Justiţiei.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele Klaus Iohannis spune că, în timpul prezentării de miercuri seara, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a venit cu suficiente motive temeinice pentru a propune revocarea şefei DNA. El adaugă că o sprijină în continuare pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru, însă prestaţia pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Ceea ce a prezentat - şi nu stiu în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu - a fost total lipsit de claritate şi la o primă citire, pe diagonală, a fost lipsit şi de temeinicie. Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea. Spun acest lucru pentru că legea prevede destul de detaliat ce anume se urmăreşte când se urmăreşte un astfel de raport. (...) Mult-promisul raport nu a apărut pe site-ul ministerului, nu a apărut la Administraţia prezidenţială, când vom avea acest raport vom încerca să îl desluşim şi atunci vom discuta mai mult”, le-a declarat Iohannis jurnaliştilor români, la Bruxelles, unde ia parte la reuniunea informală a Consiliului European.

Iohannis a reiterat faptul că o susţine pe Codruţa Kovesi şi DNA, prezentarea lui Toader nefiind de natură să-i modifice părerea bună.

"Am spus acest lucru şi aseară. (...) Susţin şi pe doamna Kovesi şi susţin şi activitatea DNA. M-am exprimat în repetate rânduri că DNA-ul face o treabă bună, conducerea DNA face treabă bună, iar ceea ce am auzit aseară nu a fost de natură să-mi schimbe opinia", a spus şeful statului, înainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Întrebat despre consecinţele cererii de revocare a şefei DNA asupra imaginii României, Iohannis a spus: „E clar că unii vor fi nedumeriţi, alţii probabil îşi vor pune şi alte întrebări şi cu siguranţă acest demers nu va duce spre îmbunătăţirea imaginii României”, a mai precizat Iohannis.

Preşedintele Iohannis a reiterat şi faptul că are calitatea şi dreptul de respinge revocarea procurorilor şefi şi a precizat că raportul lui Toader va fi analizat cu maximă atenţie de specialiştii în drept - inclusiv constituţional - de la departamentul juridic al Cotroceniului.

Nu în ultimul rând, Iohannis a opinat că cererea de revocare a lui Kovesi nu va duce spre îmbunatăţirea imaginii României în plan extern.

Reamintim că ministrul Tudorel Toader a cerut, joi, revocarea şefei DNA după ce a prezentat un rechizitoriu care conţine 20 de puncte. Laura Codruţa Kovesi a fost acuzată inclusiv că, prin declaraţiile sale, a stricat imaginea României. Detalii aici.

La scurt timp după conferinţa lui Tudorel Toader, Administraţia Prezidenţială a transmis că preşedintele României va uza de toate prerogativele constituţionale pentru asigurarea funcţionării unei justiţii independente şi pentru consolidarea statului de drept.

"Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA şi având în vedere că evaluarea activităţii DNA şi a conducerii acestei instituţii de către Preşedintele României diferă de cea a ministrului Justiţiei, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administraţiei Prezidenţiale de către departamentele de specialitate.

În repetate rânduri, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulţumit de activitatea DNA şi a conducerii sale, punct de vedere pe care şi-l menţine în continuare.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va uza de toate prerogativele constituţionale pentru asigurarea funcţionării unei justiţii independente şi pentru consolidarea statului de drept", transmitea joi seara Administraţia Prezidenţială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne