Ion Druţă revine la şefia CSJ. Maia Sandu: „Sistemul de mercenari politici ai lui Plahotniuc din justiţie este încă viu”

Locul lui Ion Druţă nu este în justiţie, guvernarea va întreprinde măsuri ferme pentru ca justiţia să fie făcută în baza legii, în interesul societăţii, nu a intereselor de partid sau de clan, afirmă premierul R. Moldova.
Ion Druţă, preşedintele CSJ din R. Moldova
Ion Druţă, preşedintele CSJ din R. Moldova (facebook.com)

Curtea de Apel Chişinău, a anulat decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care Ion Druţă a fost înlăturat din funcţia de preşedinte a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) iar Radu Ţurcanu din funcţia de preşedinte al Judecătoriei Chişinău din motivul că aceştia ar fi întreprins măsuri abuzive în privinţa unui judecător din prima instanţă.

În context, premierul Maia Sandu susţine că decizia Curţii de Apel Chişinău de restabilire a lui Druţă în funcţia de şef al CSJ este o dovadă clară că „sistemul de mercenari politici ai lui Plahotniuc din justiţie este încă viu”.

„Acest lucru demonstrează că ei nu au comis abuzuri doar de frica stăpânului, ci pentru că, în esenţă, ei sunt la fel de toxici şi periculoşi pentru stat de drept şi justiţie echitabilă ca şi criminalii din vechiul regim”, a adăugat prim-ministrul precizând că acelaşi lucru este valabil şi pentru procurori, care încearcă să blocheze orice anchete privind abuzurile regimului precedent.

Maia Sandu a ţinut să sublinieze că deşi Parlamentul urmează să aprobe în curând o lege prin care să schimbe regulile de concurs pentru funcţia de Procuror general, unii membri ai CSP încearcă să iniţieze concursul după regulile vechi, astfel încât să înscăuneze în această funcţie un nou Harunjen sau Popa.

„Vreau să spun răspicat că nici Druţă, nici Popa, nici alţii ca ei, locul cărora nu este în justiţie, nu pot asigura o justiţie independentă, iar guvernarea va întreprinde măsuri ferme pentru ca justiţia să fie făcută în baza legii, în interesul societăţii, nu a intereselor de partid sau de clan”, a conchis Maia Sandu.