Iordache demisionează sec. Strada continuă protestele

În a zecea zi consecutiv de la adoptarea OUG 13, românii au ieşit din nou în Piaţa Victoriei. Protestul are loc pe fundalul demisiei ministrului Justiţiei, Florin Iordache, care pleacă din fruntea instituţiei susţinând în continuare că a procedat corect.
Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

UPDATE. În Piaţa Victoriei s-au strâns în jur de 5.000 de persoane, majoritatea tineri. Se scandează deja celebrele: "PSD, ciuma roşie", "Zi de zi aici vom fi" şi "Hoţii, hoţii" iar pe gardul ce delimitează spaţiul alocat protestului de carosabil au fost fixate plăci de policarbonat pe care stă scris mesajul Străzii: Respectăm votul dat şi cerem Guvern nou, competent, curat!

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

În mulţime se pot vedea persoane purtând tricouri cu mesajul Rezist, mesaj care este proiectat, cu litere luminoase, şi pe una dintre clădirile din Victoriei, în timp ce pe turnul BRD se poate citi mare "Continuăm". Un tânăr şi prietena sa împart, şi ei, banderole albe, confecţionate - spune el - din două cearceafuri, pe care a scris mare, negru, cu markerul, acelaşi mesaj: Rezist!

Protest la Guvern
Protest la Guvern

Pentru mulţi dintre protestatari, venirea în Piaţă - fie ger, ninsoare sau timp frumos, a devenit "al doilea job", unul neplătit, de suflet şi conştiinţă, cel al apărării ţării: "Avem un al doilea job aici, o datorie faţă de ţară, faţă de copii", declară un protestatar.

Protest la Guvern
Protest la Guvern

Protest la Guvern
Protest la Guvern

Manifestanţii continuă, ca şi în serile precedente, să ceară partidului la putere - PSD - să arate cu adevărat că a auzit vocea Străzii şi să se reformeze din interior. Un prim semn că acest lucru se întâmplă ar fi demisia premierului şi a Guvernului.

"Partidul de la putere trebuie să se reformeze, să se schimbe, să îşi dea seama că avem alte nevoi, alte direcţii şi să se uite la noi. Se vorbeşte despre bani în ţara asta dar nu trebuie să se uite cine îi face efectiv, oamenii sunt cei ce aduc bani iar oamenii ăştia de mulţi ani nu au mai zis nimic. Noi suntem aici, vă vedem, standardul îl ştiţi, degeaba vă faceţi că nu-l ştiţi. Demisie, reformă, vrem un viitor care îi duce pe toţi în aceeaşi direcţie", declară o protestatară.

Cât despre demisia ministrului Justiţiei, toţi cei intervievaţi de reporterul Epoch Times au declarat că aceasta este insuficientă, tardivă şi e, practic, "praf în ochi".

"Mă simt înşelat, păcălit, prostit pe faţă, consider că (demisia lui Iordache n.r.) nu e o schimbare suficientă şi consistentă şi sincer vreau să aibă o finalitate, adică ei au dovedit că nu pot fi de încredere şi în acelaşi timp ne cer votul de încredere pentru acest guvern în continuare şi nu pot să îl dau. (...) Pasul cel mai mic şi necesar ar fi demisia Guvernului. Demisia ar însemna că PSD a înţeles vocea Străzii, a înţeles că se află în eroare şi că dă înapoi exprimându-şi scuzele public prin această demisie. Doar aşa putem avea încredere, pentru că, la cum se anunţă lucrurile, urmează 4 ani în care noi şi ei trebuie să conlucrăm pentru viitorul acestei ţări, dacă ei ne fură noaptea şi noi trebuie să muncim ziua, ca să acoperim pagubele pe care ei le fac nu e prea convenabil", adaugă un alt protestatar.

* * *

Determinaţi să iasă în stradă seară de seară până la o schimbare reală la nivel de Guvern, cetăţenii încep să se adune din nou în Piaţa Victoriei, cuvântul de ordine fiind "Rezist". În jurul orei 17.30, în jur de 100 de persoane sunt pe baricade.

Protest la Guvern
Protest la Guvern

Reamintim că, dacă la început miza protestelor a fost abrogarea ordonanţei mutilării Codului Penal, ulterior, pe măsură ce Guvernul Grideanu s-a încăpăţânat să nu renunte la OUG, Strada a cerut, tot mai puternic, demisia premierului, a lui Iordache şi, pe cât se poate, dispariţia lui Liviu Dragnea de scena politică, un politician care nu mai este credibil, fiind considerat de protestatari artizanul şi principalul beneficiar al ordonanţelor. Guvernul nu mai este credibil nici pe plan intern nici pe plan extern, consideră protestatarii care cer demisii pe toată linia.

Ca elemente de noutate, protestul de astăzi - cel de al zecelea consecutiv din Marţea Neagră a adoptării OUG - are loc în aceeaşi zi în care Florin Iordache a demisionat fără să prezinte vreo scuză sau să admită că a greşit în vreun fel. Aparent surd la criticile Străzii şi la opiniile experţilor şi instituţiilor anticorupţie, Ministrul a susţinut în schimb că iniţiativele sale legislative "sunt legale şi constituţionale", adoptate după dezbateri şi, în plus, puse şi în dezbaterile Parlamentului.

"Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să demisionez!", a declarat Iordache.

Pe de altă parte, tot astăzi Curtea Constituţională a României a respins excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, ca neavând obiect. Sesizarea lui Ciorbea nu a fost judecată pe fond, ci a fost respinsă pe motiv că OUG 13 a fost abrogată şi nu a produs efecte. Prin decizia lor, judecătorii CCR au lăsat o portiţă parlamentarilor să reînvie OUG 13, lucru perfect posibil dacă Parlamentul majoritar PSD/ALDE va respinge ordonanţa de abrogare a acesteia.