Irakul îşi uneşte forţele cu Siria, Rusia şi Iran. S-ar putea forma o nouă Axă periculoasă

Clădiri distruse în oraşul sirian Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep. (Georges Ourfalian/AFP/Getty Images)

Irakul a lansat joi lovituri aeriene împotriva Statului Islamic în Siria, în coordonare cu armata siriană, generând temeri cu privire la crearea unei noi Axe anti-occidentale în regiune. Guvernul irakian lucrează alături de Rusia şi Iran pentru a susţine regimul preşedintelui Bashar al-Assad – acţiune văzută de unii drept o nouă şi mai mare ameninţare la interesele SUA, Marii Britanii şi vestului Europei în regiune.

Armata irakiană a atacat anterior grupul jihadist Statul Islamic în Irak, în coordonare cu o coaliţie susţinută de SUA şi în coordonare cu Iranul.

Noua campanie militară a fost lansată după ce premierul irakian Haider al-Abadi a indicat faptul că s-ar putea implica mai intens în intervenţiile militare împotriva Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS) în Siria, ameninţând astfel relaţiile geopolitice deja volatile dintre SUA şi Iran.

Premierul Abadi a comentat loviturile aeriene, precizând: “Forţele noastre armate eroice au desfăşurat joi lovituri aeriene fatale împotriva poziţiilor ocupate de ISIS în Siria, în apropierea graniţei irakiene.”

“Loviturile împotriva ISIS au fost desfăşurate din cauza riscului prezentat de acest grup pe teritoriul irakian.”

“Acest lucru demonstrează capabilităţile îmbunătăţite ale forţelor noastre armate în procesul eliminării terorismului”.

Premierul a lăudat armata irakiană pentru că a salvat vieţi şi ajută la reducerea ameninţărilor teroriste.

“Aceste lovituri vor ajuta la accelerarea eliminării” acestui grup în regiune “după ce i-am anihilat în Irak”, a afirmat premierul irakian.

Totuşi, generalul de brigadă irakian Yahya Rasool a susţinut că loviturile aeriene au fost coordonare în întregime cu guvernul sirian, care este susţinut de Rusia şi Iran.

Preşedintele american Donald Trump şi-a arătat recent opoziţia într-o postare pe Twitter, "Pregăteşte-te Rusia, deoarece ele vor veni drăguţe, noi şi 'inteligente'! Nu ar trebui să fiţi parteneri cu un animal ucigaş care îşi gazează propriii cetăţeni şi se bucură de asta!”

SUA susţine campania militară a Irakului împotriva Statului Islamic, însă se opune oricărei colaborări cu regimul Assad, pe care l-a acuzat de implicare în crime de război, inclusiv comiterea unui presupus atac chimic asupra oraşului Douma – lucru negat de Damasc şi Rusia.

Presupusa coordonare a loviturilor aeriene irakiene cu guvernul sirian ar putea duce la amplificarea tensiunilor dintre SUA, pe de o parte, şi Rusia şi Iran pe cealaltă.

Totuşi, coaliţia condusă de SUA aparent a furnizat “informaţii” pentru loviturile aeriene desfăşurate joi de forţele irakiene.

Robert B. Sofge, general de brigadă american, a comentat loviturile aeriene irakiene, susţinând: “Operaţiunea evidenţiază capabilităţile forţelor armate irakiene pentru a ataca în mod agresiv ISIS şi pentru a menţine securitatea internă a ţării lor”.

Intervenţia militară irakiană s-a efectuat cu avioane de luptă F-16, care au atacat fabrici de bombe situate în apropierea oraşului estic sirian Al-Bukamal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe