Iran: Rouhani nu se va întâlni cu Trump la New York

Preşedintele iranian Hassan Rouhani.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani. (Captură Foto)

Iranul a declarat, luni, că preşedintele Hassan Rouhani nu se va întâlni cu omologul său american, Donald Trump, la ONU, la o zi după ce Casa Albă a lăsat deschisă posibilitatea negocierilor între cele două ţări.

„Nici un astfel de eveniment nu este pe agenda noastră şi nici nu se va întâmpla. O astfel de întâlnire nu va avea loc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Abbas Mousavi, la televiziunea de stat.

Oficialii iranieni au respins în repetate rânduri o întâlnire şi orice discuţii cu Washington-ul, atât timp cât Iranul este supus sancţiunilor americane, pe care Trump le-a re-impus după ce s-a retras anul trecut din acordul nuclear cu Teheranul, semnat în 2015.

Teheranul a condamnat la sfârşitul săptămânii trecute ca „inacceptabile” acuzaţiile Administraţiei SUA că ar fi în spatele unui atac asupra combinatelor petroliere din Arabia Saudită.

Sâmbătă, două combinate saudite au fost atacate cu o formaţiune de drone, iar tehnologia folosită a fost pusă pe seama Iranului. SUA au spus că armele sunt „blocate şi încărcate” pentru un posibil răspuns.

Loviturile au fost revendicate de rebelii Houthi, sprijiniţi de Iran în Yemen.

„Oprirea tuturor sancţiunilor este o precondiţie indispensabilă pentru diplomaţia constructivă. Ţinem întâlniri când suntem siguri că problemele oamenilor noştri pot fi rezolvate”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Rabiei, potrivit agenţiei de ştiri semi-oficiale Tasnim.

"Sancţiunile trebuie ridicate, iar Statele Unite trebuie să respecte naţiunea iraniană", a afirmat Rabiei.

Kellyanne Conway, consilier al Casei Albe, a declarat ieri că atacurile de sâmbătă „nu au ajutat” perspectivele unei întâlniri între cei doi lideri în cadrul Adunării Generale a ONU care se vor ţine în zilele următoare la New York, însă a lăsat deschisă posibilitatea unei întâlniri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe