Iranul a furnizat grupării Hezbollah rachete capabile să lovească Dimona



Rachetă iraniană Fateh-110.
Rachetă iraniană Fateh-110. (Captură Foto)

Iranul a furnizat grupării Hezbollah rachete capabile să lovească reactorul nuclear din Dimona, conform agenţiei de ştiri Fars. Rachetele livrate aparţin modelului Fateh, echipat cu un focos nuclear de 500 kg, poate zbura cu o viteză de 4.500 km pe oră şi are o rază de acţiune cuprinsă între 250 şi 350 km.

Website-ul de ştiri israelian Ynet a publicat ştirea că rachetele iraniene sunt considerate mai precise decât modelele anterioare. Rachetele au ajuns în mâinile Hezbollah prin Siria, o aliată a Teheranului.

Conform rapoartelor, Israelul a atacat o operaţiune similară de livrare a unor rachete Fateh-100, anul trecut, în apropiere de aeroportul din Damasc.

“Noile rachete vor permite grupului Hezbollah să lovească oriunde în Israel”, a declarat generalul de brigadă al Gărzilor Revoluţionare Sayed Majid Moussavi. Raportul Fars arată că livrarea de arme către Hamas şi Hezbollah este o componentă centrală a strategiei iraniene de a elimina Israelul.

Săptămâna trecută, un alt oficial senior al Gărzilor Revoluţionare, generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, a dezvăluit faptul că uzinele producătoare de rachete folosite de armata siriană au fost proiectate şi construite în Iran. El a adăugat că uzine similare şi servicii de pregătire au fost puse la dispoziţia grupărilor Hezbollah şi Hamas.

Ştirea agenţiei Fars nu a oferit alte detalii şi nici nu a menţionat dacă noile rachete au fost produse în Liban sau au fost transferate grupării Hezbollah după construirea lor.

Raportul incendiar a fost publicat cu puţin timp înaintea discuţiilor din Viena, ocazionate de expirarea termenului limită pentru încheierea un acord nuclear între Iran şi puterile Occidentale. Discuţiile din Viena nu au dus nicăieri şi termenul a fost prelungit până la sfârşitului lui iunie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe