Iranul admite că a doborât avionul ucrainean de pasageri

Avion de pasageri urainean căzut lângă aeroportul din Teheran
Avion de pasageri urainean căzut lângă aeroportul din Teheran (AFP VIA GETTY IMAGES)

După multiple negări şi cereri de dovezi de la statele occidentale - acuzându-le că ar fi răspândit minciuni într-o campanie de „război psihologic”, preşedintele iranian Hassan Rouhani a recunoscut că Iranul a doborât accidental avionul ucrainean care a decolat de pe aeroportul internaţional din Teheran, pe fondul tensiunilor din această săptămână.

Într-o pereche de tweet-uri, Rouhani a recunoscut că „Ancheta internă a Forţelor Armate a ajuns la concluzia că rachetele trase din cauza unei erori umane au provocat prăbuşirea oribilă a avionului ucrainean şi moartea a 176 de oameni nevinovaţi”, adăugând că „Republica Islamică Iran regretă profund această greşeală dezastruoasă".

Armata a declarat că zborul 752 al Liniilor Aeriene Ucrainene zbura aproape de o unitate militară a Gărzilor revoluţionare atunci când a fost doborât din cauza „erorilor umane”, adăugând că „vinovaţii” vor fi identificaţi şi deferiţi autorităţilor judiciare.

"Forţele armate ale Iranului au fost în alertă ridicată în urma ameninţărilor din SUA de a viza instalaţii militare iraniene", a afirmat armata în declaraţie.

„În condiţii atât de sensibile şi critice, zborul Boeing 752 a survolat aproape de o unitate militară sensibilă la o altitudine şi un unghi care l-au făcut să apară ca o ţintă ostilă. Avionul a fost lovit din cauza unei erori umane şi neintenţionat”.

În urma incidentului, Rouhani a promis plăţi „compensatorii” pentru familiile victimelor şi a ordonat reforme ale sistemului de apărare aeriană a ţării pentru a preveni catastrofe similare în viitor.

Se pare că Iranul vă trimite cutiile negre ale avionului prăbuşit în Franţa, deoarece nu are tehnologie pentru a le decoda, a raportat Agenţia de Ştiri a Republicii Islamice, controlată de stat.

Ministrul iranian de externe, Javad Zarif, a dat vina pe „eroarea umană în momentul crizei provocate de aventura americană” pentru dezastru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe